Kultūras ziņas

Čehova "Tēvocis Vaņa" neatkarīgā teātra gaumē

Kultūras ziņas

Aigara Bikšes "Inficētā taisnība"

Pianists Andrejs Osokins izglīto jaunos mūziķus

Pianists Andrejs Osokins izglīto jaunos mūziķus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Emīla Dārziņa vidusskola ir izaudzinājusi daudzus jaunās paaudzes pianistus, tostarp arī pianistu Andreju Osokinu. Pēdējos gadus pianists uzturas Anglijā. Sadarbībā ar Anglijas Karalisko mūzikas skolu asociāciju Andrejs Osokins atvedis uz savu bijušo skolu jaunu mācību palīglīdzekli jaunajiem pianistiem - 18 izcilus skaņdarbus no dažādiem gadsimtiem kopā ar nošu grāmatām, kas domātas skolēniem no pirmās līdz 12.klasei.

Pēc Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas beigšanas Andrejs Osokins studējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, visbeidzot absolvējis Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas maģistrantūru. Pianists ir "Yamaha Music Foundation of Europe" stipendiāts, Latvijas Lielās mūzikas balvas ieguvējs.

Mūziķis teic, ka viņam vienmēr ir bijusi liela interese par pedagoģiju, tāpēc viņam ir svarīgi iepazīstināt mazāko klašu pianistus ar viņiem domātiem skaņdarbiem. Izglītojošais krājums tiek izdots reizi divos gados un tas domāts, lai jaunos pianistus sagatavotu pārbaudes darbiem.

"Mūzika var pastāstīt par tevi, par tavu dvēseli, par tavām atmiņām, par tavām domām. Tu vari arī nedaudz saprast to, ko komponists - kādas viņam ir idejas, kādas viņam ir emocijas," saka Andrejs Osokins.

Andrejs Osokins uz Latviju atvedis astoņas nošu grāmatas dažādām mūzikas skolas klasēm. Katrai no tām ir pievienots arī atbilstošs audio disks ar 18 pazīstamiem pasaules skaņdarbiem gan viņa paša, gan citu pazīstamu mūziķu  izpildījumā.

Pēc intensīviem koncertiem mūziķim bijis ļoti interesanti sākt strādāt tieši ar bērnu auditorijai domātiem skaņdarbiem.

"Man vienmēr ir bijusi interese, kā varētu veicināt jaunu pianistu attīstību. Kādus vārdus, kādus paņēmienus vajag izmantot, lai cilvēkam acis un ausis atveras un viņš sapratu, ka tā ir fantastiska pasaule, ka tur ir tik daudz emociju un tik daudz var pateikt ar šīm skaņām," norāda pianists.

Emīla Dārziņa ilggadējais skolas direktors Juris Kaufelds atceras, ka skolas laikā Andrejam Osokinam bijusi pakāpeniska un mērķtiecīga attīstība.

"Šis ir tiešām ļoti neatsverams mācību līdzeklis, arī mākslinieciski tas ir ļoti augstvērtīgs. Bet tieši kā mācību līdzeklis jauniem zēniem un meitenēm, kas sāk šo pianista ceļu," saka Juris Kaufelds.

Šāda veida mācību metode mūzikas skolās paredzēta, lai audzēkņi pēc iespējas vispusīgāk varētu iepazīties ar skaņdarbiem, kurus viņi apgūst.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti