Pētījums: Metāla fani ir vislaimīgākie

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

ASV veiktā pētījumā atklājies, ka 20.gadsimta 80.gadu metāla fani pieaugušajā dzīvē iejutušies labāk un ir laimīgāki nekā tie, kuri pusaudža gados un agrā jaunībā klausījās citu mūziku.

Neskatoties uz metālam piedēvēto sātanismu un kaitējošu iedarbību uz jauniem prātiem, un pat ASV Kongresa veikto izmeklēšanu, pētījumā atklājies, ka tieši metāla fani ir vislaimīgākie savā dzīvē.

Pētījumā "Trīs desmitgades vēlāk: Astoņdesmito gadu metāla grūpiju, mūziķu un fanu dzīves pieredze un funkcionēšanas līmenis" izjautāti 387 pieaugušie, no kuriem 154 80.gados bijuši metāla mūziķi, fani vai grūpijas, 80 tajā laikā klausījušies citu mūziku un 153 pašreizējie Kalifornijas koledžas studenti.

Atklājies, ka metāla fani aptaujā biežāk savu jaunību novērtēja kā laimīgu nekā citu mūzikas stilu fani, kā arī retāk viņiem bija nožēla par jaunībā sastrādāto. Tāpat metāla fani ir labāk pielāgojušies patstāvīgai dzīvei nekā citu mūzikas stilu piekritēji un šā brīža koledžas studenti.

Pētījuma autori min, ka metāla fanus, visdrīzāk, balstīja vienotas kopienas sajūta. "Kaut arī metāla entuziasti bieži vien praktizēja traumatisku un riskantu "sekss, narkotikas un rokenrols" dzīvesveidu, metāla pielūdzēju identitāte kalpojusi arī kā aizsargājošs faktors pret negatīviem iznākumiem," secina pētījuma autori.

"Sociālais atbalsts ir būtisks aizsargājošs faktors jauniešiem. Fani un mūziķi juta biedriskumu metāla kopienā un iespēju piedzīvot emociju uzplūdus kopā ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem," norāda pētījuma autori.

Savukārt citu mūzikas stilu piekritēji daudz biežāk meklējuši psihologu palīdzību emocionālu problēmu risināšanai, kas liecina par nelaimīgāku un mazāk piepildītu dzīvi pēc 80.gadu jaunības".

Kaut arī metāla mūzikas piekritēji bieži vien nāk no problemātiskām ģimenēm, pusaudža gados un jaunībā metāla fanu vidū nav paaugstināta pašnāvību riska, ne arī agrīnākas seksuālas uzvedības. Metāla fanu vidū pieaugušā vecumā arī nav vairāk izplatīta neierašanās darbā fizisku vai psiholoģisku problēmu dēļ.

80.gados metāls tika uzskatīts par kaitējošu morāles vērtībām un integrācijai sabiedrībā, vecākiem un ASV valdības amatpersonām dramatiskās liecībās tiesu zālēs un Kongresā brīdinot par metāla grupu ietekmi uz nenobriedušiem prātiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti