Kultūra

Latvieši sevi Londonā prezentēs kā introvertu rakstnieku nāciju

Kultūra

Klajā nāk Aspazijas Kopoto Rakstu 1.sējums

Rīgā viesosies pasaulslavenais mūziķis Jērgs Vidmanis

Pasaulslavenais mūziķis Jērgs Vidmanis atgriežas Rīgā - «cilvēki šeit sajūt mūziku, elpo ar to»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Izcilajam vācu klarnetistam, komponistam un diriģentam Jērgam Vidmanim ir galvu reibinoša koncertdzīve visā pasaulē, bet viņš radis iespēju atkal atgriezties Rīgā, lai rītvakar kopā ar orķestri ''Sinfonietta Rīga'' sniegtu koncertu "Mendelszons, Vidmanis un Vēbers" Lielajā ģildē. Rīgā Jērgs Vidmanis ieradies tikai dažas dienas pēc piedalīšanās visai mūzikas pasaulei būtiskā notikumā – Pjēra Bulēza koncertzāles atklāšanā Berlīnē.

Jērgs Vidmanis ir ļoti īpaša personība, viens no ievērojamākajiem Eiropas mūsdienu mūziķiem. Viņu raksturo daudzpusība, viņš ir gan spožs klarnetists un diriģents, gan pieprasīts komponists, kas izceļas ar jaunatklājumiem un eksperimentiem. Viņa darbus iestudē slavenākie pasaules orķestri un diriģenti. Hamburgā jaunās Elbas filharmonijas atklāšanā skanēja viņa oratorijas „Šķirsts” pirmatskaņojums, savukārt tik tikko Jērgs Vidmanis piedalījies Pjēra Bulēza koncertzāles atklāšanā Berlīnē.

Rīgā kopā ar orķestri „Sinfonietta Rīga” Vidmanis pirmo reizi uzstājās pirms diviem gadiem. Kas, neraugoties uz saspringto grafiku, viņu šeit pamudināja atgriezties?

''Jo šeit ir viens no izcilākajiem mūzikas centriem pasaulē, ļoti muzikāla pilsēta, cilvēki šeit sajūt mūziku, elpo ar to. Es šeit atgriezos ar lielu prieku, jo man ir ļoti pozitīvas atmiņas par iepriekšējo sadarbību ar jūsu orķestri.

Es tikai pirms dažām dienām piedalījos Pjēra Bulēza koncertzāles atklāšanā Berlīnē, vakar ierados Rīgā… atklāti sakot, biju ļoti noguris, jo gulējis tikai kādas četras stundas, bet, tiklīdz šie lieliskie mūziķi sāka muzicēt, es momentā kļuvu možs un mundrs. Līdzās mūziķiem šeit mani valdzina arī pilsētas arhitektūras skaistums un šarms, esmu patiešām liels Rīgas fans,'' stāsta Jērgs Vidmanis.

Vēl pirms pirmās viesošanās Rīgā Jērgam Vidmanim par Latvijas koncertdzīvi un orķestri „Sinfonietta Rīga” labus vārdus teikuši viņa draugi mūziķi, bet kā saka Vidmanis – viens ir to dzirdēt no citiem, bet pavisam kas cits - pārliecināties pašam:

''Es par šī orķestra galvenajām kvalitātēm uzskatu elastīgumu, spontanitāti un gatavību riskēt, pārkāpt robežas. Es dažreiz vēlos lietas, kas jau ir tuvu neiespējamam saistībā ar muzikālo izteiksmi un ritmu, taču viņi ne tikai tam spēj sekot, bet paši man piedāvā kaut ko negaidītu, un tā ir īsta bauda – kopīgi uzņemties risku par jaunu un svaigu mūzikas interpretāciju.

Tas ir runājot par mūzikas radīšanu, bet līdzās tam viņi ir arī brīnišķīgi cilvēki, kas arī ir ne mazāk svarīga vērtība un ar viņiem kopā ir ļoti patīkami pavadīt laiku.''

Koncertā Lielajā ģildē Jērgu Vidmani iepazīsim visos trijos ampluā – gan kā klarnetistu, gan diriģentu, gan komponistu. Programma būvēta uz kontrastiem, vācu romantisma dižgaru Kārļa Marijas fon Vēbera un Fēliksa Mendelszona opusi tajā skanēs līdzās paša Vidmaņa komponētajam muzikālo noveļu ciklam.

Vēbers būs pārstāvēts ar jutekliski sapņaino ''Concertino'', bet Mendelszons ar pārgalvīgas līksmes caurstrāvoto Pirmo simfoniju:

''Mendelszons ir viens no maniem vismīļākajiem komponistiem. Man viņa mūzika šķiet ļoti svaiga. Mūsdienās kā aktuālus mēs vairāk izceļam Bēthovenu, Brāmsu, Šēnbergu… tas viss ir taisnība, diemžēl Mendelszons šajā kontekstā tiek aizmirsts, netiek akcentēts kā moderns komponists. Viņa veikumu ierindo kaut kur pa vidu starp klasisko un romantisko mūziku, bet es saku – viņš ir ļoti, ļoti moderns! Ar savu harmoniju valodu, pārsteidzoši perfektajām frāzēm. Jūs jau jūtat – es ļoti mīlu Mendelszona mūziku.''

Plašāku interviju ar Jērgu Vidmani var klausīties šodien, 9.martā, LR3 programmas „Klasika” raidījumā „Neatliekamā saruna” pulksten 17.30.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti