Rīta Panorāma

Vai šobrīd ir īstais laiks nomainīt ziemas riepas?

Rīta Panorāma

Vai jaunieši zina, kādam riskam sevi pakļauj

Pirmizrāde operā "Mihails pret Mihailu"

Notiks operas - lekcijas «Mihails un Mihails spēlē šahu» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālajā operā trešdienas vakarā notiks Kristapa Pētersona avangardiskās operas - lekcijas „Mihails un Mihails spēlē šahu” pirmizrāde. Tiešraidē to translēs „Latvijas Radio 3” programma „Klasika”.

Operas centrā ir leģendārais Latvijas šahists Mihails Tāls un sensacionālā šaha partija, kurā viņš pieveica šaha ģēniju Mihailu Botviņiku.

Režisors Viesturs Meikšāns uzskata, ka šis darbs dod iespēju runāt daudz plašāk un vispārīgāk par cilvēkiem, kuri uzdrošinās būt robežu pārkāpēji.

„Tieši šī konkrētā – sestā partija izmainīja vispār šaha vēsturi, šaha spēles veidu un domāšanu. Līdz tam tas bija kaut kas ļoti racionāls, pēc tam tas kļuva kas ļoti interesants, azartisks, neprognozējams. Varbūt šahisti tam nepiekritīs, bet tas veids, kā Tāls uzvarēja šo partiju, saistās ar vārdu „blefs”. Viņš „noblefoja” vienu gājienu, un šis „superdators” Botviņiks, kurš vienmēr kalkulēja desmit gājienus uz priekšu, „uzkārās”, jo vairs nespēja saprast šo racionalitāti,” skaidro Meikšāns.

"Vispārinot tas var kalpot kā piemērs par būtiska pagrieziena punktu ikviena cilvēka dzīvē, mums arī dažkārt varbūt ir jāpārkāpj robežas, mums varbūt vajag vienkārši atslābināties, un mēs uzvarēsim,” saka režisors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti