Noskaidrotas 2013.gadā Latvijā atskaņotākās dziesmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc biedrības "Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība" (LaIPA) apkopotajiem datiem ir noteiktas 2013.gadā atskaņotākās dziesmas. Dati apkopoti pēc mūzikas ierakstu izmantotāju iesniegtajām atskaitēm, inforemē LaIPA izpilddirektore Liena Grīna

Visvairāk fonogrammas izmanto publiskajā izpildījumā un iegūtie dati liecina, ka 2013.gadā atskaņotākās dziesmas veikalos, kafejnīcās, izklaides pasākumos un citās apmeklētājiem pieejamās iepirkšanās un atpūtas vietās, bijušas no ārvalstu repertuāra. Savukārt pašmāju mākslinieki iekļuvuši Top 100 sarakstā - grupas "Prāta vētra" dziesma "Vēl viena klusā daba", atskaņota 693 reizes, mūziķa Dons dziesma "Māsa Upe" atskaņota 498 reizes un grupas "PeR" dziesma "Here we go" ir trešā visvairāk atskaņotā vietējo mākslinieku dziesma ar 492 reizēm. Vēl bieži atskaņota arī Dona dziesma "Pēdējā vēstule", grupas "Otra Puse" un dziedātājas Antras Stafeckas kopdarbs "Uzzīmē mani" un grupas "Musiqq" izpildītā dziesma "Dari kā es".

Papildus kopējiem datiem par publiskajā izpildījumā izmantotajām fonogrammām, LaIPA veica izmantoto fonogrammu analīzi izdalot datus arī pēc publiskā izpildījuma vietām. Katrā no tām atskaņoto dziesmu tops atšķiras, kas skaidrojams ar katras uzņēmējdarbības jomas specifiku, kas nenoliedzami atspoguļojas arī mūzikas izvēlē.

Piemēram, 2013.gadā izklaides, sporta un kultūras pasākumos atskaņotākā dziesma bijusi Robija Viljamsa izpildītā "The Road to Mandalay", otra atskaņotākā dziesma bijusi latviešu leģendārās grupas "Līvi" dziesma "Zīlīte" un trešajā vietā ierindojas divas dziesmas - Maikla Džeksona dziesma "Black or white" un pašmāju mūziķa Laura Reinika dziesma "Es skrienu". Savukārt dati par 2013.gadā atskaņotajām dziesmām lielveikalos un pārtikas tirdzniecības tīklu vietās, liecina par lielāku pašmāju repertuāra izmantošanu. Tirdzniecības vietās spēlētākās dziesmas bijušas "Krodziņš" Lingas izpildījumā, Bejonsas un Jay-Z kopdarbs "Crazy In Love", kā arī grupas "Labvēlīgais tips" dziesmas "Omnibuss" un "Alumīnija cūka".

Pēc SKDS 2014.gada vasarā veiktā pētījuma datiem par izmantotās mūzikas nozīmi publiskos pasākumos, 61,4 % aptaujas respondenti atzīst, ka tieši mūzika palīdz iegūt atbilstošu noskaņojumu izklaides pasākumos, gadatirgos un festivālos. Būtiski, ka 47,9 % respontenti uzskata, ka patīkama un atbilstoša mūzika pasākuma norises vietā rada kopības sajūtu un veicina pozitīvas emocijas. Savukārt 41,2 % respondenti uzskata, ka mūzikas ierakstu atskaņošana koncertu un festivālu starplaikos palīdz uzturēt labāku atmosfēru. Informāciju par veiktajiem SKDS pētījumiem, kā arī starptautisko pētījumu rezultātiem LaIPA izvieto izveidotajā informatīvajā mājas lapā muzikabiznesam.lv.

Arī radio ir viens no lielākajiem fonogrammu izmantotājiem. Apkopojot datus par atskaņotākajām dziesmām visās Latvijā raidošajās radio programmās kopā, kā populārākās pēc atskaņojuma reizēm bijušas Krisa de Burga dziesma "Missing You" - 5173 reizes. Riannas izpildītā dziesma "Diamonds" - 5094 reizes. Kā arī grupa "Capital Cities" ar dziesmu "Safe and sound" - 4548 atskaņojuma reizes, kas ir arī viena no atskaņotākajām dziesmām veikalos, kafejnīcās, izklaides pasākumos un citās apmeklētājiem pieejamās iepirkšanās un atpūtas vietās.

Bet arī dažādās radio stacijās visvairāk atskaņoto dziesmu tops ir ļoti atšķirīgs. Pēc pētījumu aģentūra TNS radio reitingiem Latvijas Radio jau gadiem ilgi atrodas visvairāk klausīto radio Top-3. Apkopojot datus par Latvijas Radio 1 visvairāk atskaņotās dziesmas 2013.gadā ir grupas "Just Blue" skaņdarbs "Spare", Aivara Hermaņa dziesma "Latino" un Ulda Marhilēviča dziesma "Tikai uz priekšu". Bet Latvijas Radio 2 atskaņotākās dziesmas ir Riharda Millera (Rikardiona) dziesma "Mīlas tuksnesis", Kaspara Markševica "Meitene ar zaļajām acīm" un grupas "Zenīts" dziesma "Vējiem līdzi".

Savukārt televīziju pārraidītajos kanālos, tajā skaitā kabeļoperatoru retranslētajās programmās, tieši pašmāju mūziķu dziesmas ir atskaņotākās - "Pilnīgi viens" grupas "Instrumenti" izpildījumā, dziesma "Tici vai nē", ko izpilda Kaža, un mūziķa Gunāra Kalniņa izpildītā dziesma "Divi vēji". Abas iepriekš minētās dziesmas ir seriāla "Ugunsgrēks" tituldziesmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti