Kultūra

Ar laureātu apbalvošanu noslēgusies pirmā Latvijas starptautiskā keramikas biennāle

Kultūra

Rēzekne uzņem ārvalstu viesus un svin pilsētas svētkus

Nedēļas nogalē Siguldā kārtējie opermūzikas svētki

Nedēļas nogalē Siguldas opermūzikas svētki un Verdi «Masku balle»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šīs nedēļas nogalē jau 24.reizi operas mīļotājus priecēs Starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki. To centrālais notikums būs Verdi operas „Masku balle” iestudējums, bet līdzās tam būs baudāmi vēl citi interesanti koncerti, to vidū garīgās mūzikas koncerts un galā koncerts, kura spožākā zvaigzne būs pasaulē augstu novērtētais Latvijas soprāns – Marina Rebeka.

Šoreiz Siguldas opermūzikas svētku centrā būs dinamiskā un dramatiski dziļā Verdi opera „Masku balle”, kas vēsta par mūžīgajām tēmām – mīlestību, greizsirdību un nodevību. Tās sižeta mets balstīts patiesos 18.gadsimta notikumos zviedru galmā.

Brīvdabas iestudējuma veidotāju komandā ir kormeistars Gatis Langenfelds, kurš stāsta, ka „Masku balle” pieprasa dziedātājus ar ļoti plašu diapazonu:

„Opera ir ļoti krāšņa un ļoti spilgta. Verdi to sarakstījis laikā, kad viņš bija savā radoši krāšņākajā periodā, kad bija jau uzrakstītas tādas operas kā „Traviata” un „Rigoleto”. Solistu partijas ir tādas, kur ir nepieciešams dramatisms, spēks vienlaikus ar liriku."

Pie diriģenta pults brīvdabas oriģināliestudējumā būs Vladimirs Kiradžijevs, galvenās lomas dziedās Latvijas tenors ar starptautisku karjeru – Andris Ludvigs un viesmāksliniece Barbara Havemane, ar kuru iepazīstina opermūzikas svētku rīkotājs Dainis Kalns:

„Viņa ir holandiešu izcelsmes, bet principā savu dzīvi saista ar Franciju. Viņa ir ļoti pieredzējusi, vidējos gados soliste, kas dzied visas dramatiskā soprāna partijas. Viņas repertuārā ir vairāk nekā 20 lomu, ko viņa ir iestudējusi 20 gadu laikā vadošajos Eiropas teātros. Sevišķi pēdējā laikā viņa ir pazīstama ar šo Amēlijas lomas izpildījumu."

Režisors Edmunds Freibergs operas iestudējuma centrā izvirzījis konfliktu starp mīlestību un pasauli, kurā valda politiskas intrigas, viltus morāle un ļaunums, un akcentējis, ka šādā pasaulē mīlestība diemžēl ir lemta iznīcībai.

Pēc režisora domām – operas stāsts ir vairāk nekā aktuāls, jo, tāpat kā operas galvenajam varonim, arī Eiropas humānisma idejām šodien kļūst arvien grūtāk nostāties pretī visapkārt valdošajai agresijai un ļaunumam.

Režisora ideja atspoguļosies arī Aigara Ozoliņa veidotajā scenogrāfijā:

„Scenogrāfijā dominē skarbas faktūras un daudz varas simbolikas. Būs 15 metrus gara metāla siena, kurā ieslēptas durvis, kas asociatīvi veido tā kā klints mūri, akmens faktūru, kam līdzās pastāv grieķu arhitektūras fragments ar ciļņiem kā Eiropas kultūras piemineklis."

Izrādes vizuālajā tēlā ļoti lielas loma būs stilizētiem laikmeta kostīmiem, ko veidojusi tērpu māksliniece Ieva Kundziņa.

„Pētot 18.gadsimta tērpu vēsturi, es atradu ļoti interesantas detaļas, cepures, kuras var izmatot. Kā piemēru varu minēt tās unikālās augstās baltās dāmu parūkas, ko es izmantošu pēdējā cēliena Masku balles ainā," saka Ieva Kundziņa.

Sestdien Siguldas pilsdrupās skatāmā Verdi „Masku balle” būs vērienīgākais, bet, protams, ne vienīgais Siguldas opermūzikas svētku notikums. Svētki sāksies piektdien Siguldas Jaunās pils dārzā ar atklāšanas koncertu, kurā piedalīsies Siguldā jau ļoti iemīļotā spožā koloratūrsoprāna balss īpašniece Dināra Rudāne, arī Juris Ādamsons, Miervaldis Jenčs un citi.

Svētkos neizpaliks arī jau tradicionālais koncerts „Jaunie talanti” un garīgās mūzikas koncerts, bet svētki, kā allaž, noslēgsies ar galā koncertu, kurā gaida tikšanās ar starptautiski atzīto, spožo Latvijas soprānu Marinu Rebeku.

Galā koncertā uzstāsies arī soprānu trio no Itālijas „Appassionante”, tenors no Francijas Filips Do, kā arī mūsu operas mākslinieki Margarita Vilsone, Irma Pavāre, Krišjānis Norvelis, Rihards Mačanovskis un Kalvis Kalniņš. Diriģēs Atvars Lakstīgala, muzicēs festivāla koris un orķestris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti