Kultūras ziņas

Pedvālē izveidots "Saules ceļš"

Kultūras ziņas

Skatītāji – Volanda balles dalībnieki

Lekcijas par operas sākumiem

LNOB atklāj bezmaksas lekciju ciklu par operas sākumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ja, klausoties operu, ir piemeklējusi sajūta, ka uz skatuves notiekošais patīk, bet ir grūti vārdos noformulēt, kāpēc patīk un kas tieši patīk, kur nu vēl diskutēt par operas mākslas smalkumiem vēsturiskajā kontekstā, ir iespēja šo nepilnību labot. Dramaturgs Mikus Čeže Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) sagatavojis četru audiovizuālo lekciju ciklu, kas ziņkārīgākos operas skatītājus iepazīstinās ar būtiskāko operas un operetes pirmsākumos.

Līdzīgi kā katra operas teātra mērķis, arī Latvijas Baltā nama sagatavoto lekciju mērķis ir iepazīstināt skatītāju ar operas, baleta un operetes skaistuma saknēm.

"Šīs lekcijas iecerētas, lai skatītājiem nebūtu bail vispār pievērsties arī 17.gadsimta operai vai 19.gadsimta agrīnai operetei. Mūzikas akadēmijā, protams, tiek mācītas konkrētās operas, arī agrīnās, bet tāds pārskats, kas būtu no pašiem sākumiem līdz baroka beigām, plašākai publikai nav piedāvāts," norāda Mikus Čeze.

LNOB jau vairākus gadus īsteno dažādas izglītības programmas dažādām vecuma grupām. Mazākajiem - krāšņas, dinamiskas izrādes, skolēniem - dažādus konkursus, bet pieaugušajiem - tikšanās ar izrāžu veidotājiem un lekcijas. Latvijā operas skatītājs esot gudrs - ja kāds uzvedums nav iepaticies, viņš par to signalizē nepārprotami.

"Nepērk biļetes, mazāk pērk. Latvijas skatītājs ir diezgan prasīgs, izglītots un diezgan labi zina, ko viņš vēlas skatīties un ko negrib šeit redzētm," saka LNOB valdes locekle Daina Markova.

Kā vēstīts, 5.oktobra vakarā notiek pirmā lekcija - par operas pirmsākumiem Francijā, bet nākamās lekcijas skatītājus iepazīstinās ar operas saknēm Itālijā, Austrijā un Anglijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti