Kultūra

Čaka muzejā - «Mūžības skarto» lasījumu maratons

Kultūra

Mūzikas akadēmijas Gada balvas

Lielās Mūzikas balvas mūža laureāti Edgars Račevskis un Ellionora Testeļeca

LMB mūža balvas laureāti - pozitīvi uzlādēti, vitāli, radošu ideju un enerģijas pārpilni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vienmēr pozitīvi uzlādēti, vitāli, radošu ideju un enerģijas pārpilni – tā var raksturot abus "Lielās mūzikas balvas 2016" (LMB) mūža ieguldījuma balvas laureātus. Un tie ir diriģents Edgars Račevskis un čelliste Ellionora Testeļeca. Viņu abu darbība ir daudzpusīga, taču Edgars Račevskis nenoliedzami lielāko popularitāti iemantojis kā Dziesmu svētku virsdiriģents, bet Ellionora Testeļeca kā instrumentālās mūzikas leģenda. 5.janvārī viņu vārdi publiski pasludināti, bet Lielo mūzikas balvu viņi saņems svinīgajā ceremonijā 7.martā.

Ļoti spilgti ir brīži, kad Dziesmu svētku lielā kopkora priekšā stājas Edgars Račevskis, viņam piemīt izcila kopkora izjūta, izteikts latviskums diriģējot viņā savijas gluži vai ar dienvidniecisku temperamentu.

Šķiet, tieši kā Dziesmu svētku virsdiriģents Edgars Račevskis iemantojis vislielāko popularitāti, bet viņa darbības lauks ir ļoti plašs, kopumā mūzikai veltīti turpat seši gadu desmiti.

Perfekti savu arodu pārzinošs, vienmēr ideju pārpilns, kurām prot aizraut līdzi citus – tā mūža balvas laureātu Edgaru Račevski raksturo Lielās mūzikas balvas žūrijas pārstāvis, arī diriģents Jānis Erenštreits.

 "Viņš ir viens stabils pīlārs visā šajā kordziedāšanas lietā. Viņa klātbūtnē koristi parasti ir atplaukuši, jo no Edgara vienmēr ir starojusi labestība, bet ar to būtu par maz. Tas pats galvenais – viņš ir ļoti perfekti izglītots un zinošs savā sfērā. Es arī apbrīnoju viņa darba spējas, viņš nesēž uz lauriem, viņam vēl ir daudz plānu, ko viņš vēlas realizēt,” saka Jānis Erenštreits.

Edgars Račevskis Dziesmu svētku virsdiriģents bijis no 1970.gada, un vēl nesenā sarunā ar LR3 programmu "Klasika" viņš atzina, ka, diriģējot kopkori, viņam vislielākais gandarījums ir tad, ja dziedājums izdodas ikdienišķajam pāri stāvošs.

"Man vislielākais prieks ir tad, ja izdodas panākt kaut kādu dinamisku atšķirību, nevis vienveida mezzo forte dziedājumu, kas mums parasti dominē. Ja izdodas panākt tādas dinamiskas gradācijas, kas parasti ikdienā netiek lietotas, lai to punktu uz „i” uzliktu tādu paliekošāku,” - tā Edgars Račevskis.

Ar Lielo mūzikas balvu par mūža ieguldījumu tiks sumināta arī mūsu instrumentālās mūzikas leģenda – čelliste un pedagoģe Ellionora Testeļeca. Līdzās izglītībai Latvijā viņa ir arī slavenā Mstislava Rostropoviča skolniece, savulaik kļuvusi par ļoti prestižā Čaikovska konkursa vienu no laureātēm.

Ilgus gadus Ellionora Testeļeca aktīvi koncertējusi kā soliste Latvijā un ārzemēs, neatsverams ir viņas pedagoģes darbs Mūzikas akadēmijā,

šobrīd viņa ir emeritētā profesore. Kā uzsver Lielās mūzikas balvas žūrijas pārstāvis Boriss Avramecs – viens no labākajiem Ellionora Testeļeca devuma raksturotājiem ir viņas audzēkņu saraksts.

"Ir desmitiem daudz uzvārdu, un viņu vidū ir tādi spilgti talanti kā, piemēram, Kristīne Blaumane un Marta Sudraba, pasaules mēroga solistes. Bet tā ir tikai daļa no Ellionoras Testeļecas devuma. Pie tam viņai jau principā daudz gadu, bet cik aktīvi viņa turpina strādāt! Plus viņa starot staro pozitīvā enerģijā. Tas arī ļoti daudz ko nozīmē. Ne tikai viņa ļoti daudz ko dod saviem audzēkņiem, bet visiem pārējiem. Viņu atliek tikai satikt, lai arī tu pats uzlādētos no šīs pozitīvās enerģijas,” stāsta Boriss Avramecs.

Dievs mani mīl – tā vaicāta par savas vitalitātes noslēpumu LR3 "Klasikas" intervijā pirms vairākiem gadiem atbildēja pati Ellionora Testeļeca.

"Vispār savu vecumu es nedrīkstu nevienam stāstīt, bet es saku, jo es zinu, ka es labi izskatos. Kas mani regulē? Es domāju – Dievs! Es neesmu tik reliģioza, bet krustiņš man ir. Kaut kur dziļumā Viņš manī ir, tas Dievs. Un gēni, es domāju – arī gēni,” stāstīja mūziķe.

Plašākas sarunas ar mūža balvas laureātiem varēs dzirdēt pirmdien, 9.janvārī, kad viņi abi viesosies Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti