Liepājas zvaigžņu festivāls 25.jubilejā piedāvās vērienīgu programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls jubilejas sezonu svinēs ar vērienīgu programmu no 3. līdz 31. martam koncertzālē “Lielais dzintars”, kur varēs baudīt mūzikas koncertus ar dažādu ievērojamu solistu piedalīšanos – seši koncerti no baroka līdz džezam, trīs orķestri, daudz zvaigžņu. Pirmo reizi festivālā vēl bez Liepājas simfoniskā orķestra piedalīsies arī citi orķestri, šajā reizē – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un Klaipēdas kamerorķestris. Šogad festivālā atgriezīsies arī džezs.

25. Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu 3. martā pulksten 19 atklās īpaši krāšņs Liepājas simfoniskā orķestra koncerts, jo tajā kopā ar orķestri diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā uz skatuves kāps astoņi solisti. Festivālu atklās ne vien Latvijas, bet arī Eiropas spožākā solo ērģelniece Iveta Apkalna, kas nupat piedalījās Hamburgas grandiozās Elbas Filharmonijas atklāšanas koncertā. Viņas izpildījumā skanēs Semjuela Bārbera ''Toccata Festiva''. Koncerta turpinājumā klausītāji varēs baudīt arī Pētera Plakida koncertopusu “Sasaukšanās”, kur piedalīsies mežradznieks Artūrs Šults, obojists Egils Upatnieks, klarnetists Guntis Kuzma un flautisti Anete Toča un Miks Vilsons.

Liepājas zvaigžņu festivāls 25.jubilejā piedāvās vērienīgu programmu
00:00 / 03:45
Lejuplādēt

„Būs arī ilgi gaidītais Artūra Maskata klavierkoncerta pasaules pirmatskaņojums. To atskaņos Reinis Zariņš," stāsta diriģents Lakstīgala. "Klausītāji beidzot dzīvajā varēs dzirdēt arī Pētera Vaska flautas koncertu. Pirmo reizi to spēlēs latviešu  flautiste Dita Krenberga.”

Ir klausītāji, kuriem pietrūkst vecā formāta, kad festivāls bija veltīts tikai pasaules mēroga pianisma zvaigznēm, saka Lakstīgala, savukārt citus uzrunā tieši zvaigžņu festivāls un daudzveidība.

„Ir tik daudzas zvaigznes, kas ir mūsu pašu. Mūziķi, ar kuriem varam muzicēt uz vienas skatuves – tie ir svētki,” diriģents atzīmē.

Orķestra vadītājs akcentē, ka šajā festivālā izdevies sasniegt galveno mērķi - klausītājiem piedāvāt izcilu zvaigžņu sakopojumu. Uzaicinot citus orķestrus, arī pašiem izdosies kļūt par klausītājiem un tā sarūpēt svētkus orķestra mūziķiem.   

10. marta koncertā (pulksten 19) Liepājas simfoniskais orķestris muzicēs igauņu diriģenta Andresa Mustonena vadībā, kopā ar leģendāro krievu trompetistu Sergeju Nakarjakovu un viņa regulāru skatuves partneri – beļģu pianisti Marju Merovitču atskaņojot armēņu komponista Akeksandra Arutjunjana Trompetes koncertu un Dmitrija Šostakoviča Pirmo koncertu klavierēm, trompetei un stīginstrumentu orķestrim. Programmā - arī Adagio no Gustava Mālera nepabeigtās Desmitās simfonijas.

„Vienmēr šajā festivālā klausītāji gaida džeza koncertus, tā ir tradīcija,” stāsta Liepājas simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis.

11. marts festivālā būs svētki džeza cienītājiem, jo uz koncertzāles “Lielais dzintars” Lielās skatuves pulksten 18 būs iespēja baudīt itāliešu kolektīva Kekko Fornarelli džeza trio oriģinālprogrammu. Pianists un komponists Kekko Fornarelli ir viens no spilgtākajiem mūsdienu itāliešu džeza pārstāvjiem.

16. martā pulksten 19 Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā koncertēs Klaipēdas kamerorķestris Mindaugas Bačkus vadībā. Īpašā baroka programmā ar viņiem kopā uzstāsies baroka vijoles meistars Dmitrijs Sinkovskis no Krievijas. Virtuozais vijolnieks koncertos bieži mēdz pārsteigt auditoriju, gan uzsākot dziedāt savā unikālajā kontrtenora balsī, gan arī sākot diriģēt orķestri.

Lielisks solās būt Liepājas simfoniskā orķestra koncerts 24. martā pulksten 19, kad tas uz skatuves kāps uzreiz ar trīs lielmeistariem – daudzu prestižu konkursu un balvu laureātu – krievu vijolnieku Sergeju Dogadinu un šobrīd par vienu no pasaules labākajiem un harizmātiskākajiem altistiem uzskatīto Maksimu Risanovu no Krievijas, kā arī ievērojamo lietuviešu čellistu Dāvidu Geringu, abi pēdējie no kuriem ir arī lieliski diriģenti – šajā programmā ar nosaukumu “Tutti i virtuosi” viņi uz maiņām gan diriģēs orķestri, gan atskaņos solo partijas Mocarta, Brāmsa un Šnitkes mūzikā.

31. martā 25. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls noslēgsies ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertu tā galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā. Koncerta īpašais viesis būs no Sibīrijas nākušais pēdējā Čaikovska konkursa I vietas ieguvējs pianists Dmitrijs Masļejevs, kura solo izpildījumu varēs baudīt Volfganga Amadeja Mocarta ģeniālajā 24. klavierkoncertā. Šī būs pirmā reize, kad Dmitrijs Masļejevs viesosies Latvijā. Koncerts izskanēs ar Dmitrija Šostakoviča 12. simfoniju, ko reti spēlē pat Krievijā, kur nu vēl citur pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti