Kultūra

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā skatāma izstāde par latviešu nācijas veidošanos

Kultūra

Galerijā „Daugava” apskatāma Osvalda Zvejsalnieka darbu izstāde „Spānija”

Dace Aperāne saņems Lielo mūzikas balvu par Latvijas mūzikas popularizēšanu pasaulē

Lielās mūzikas balvas laureāte Dace Aperāne: Mūzika ir ļoti skaista dāvana mūsu dzīvē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Mūzika ir ļoti skaista dāvana mūsu dzīvē," ir pārliecināta komponiste Dace Aperāne, kura pēc divām nedēļām, 1.martā, saņems Lielo mūzikas balvu par Latvijas mūzikas popularizēšanu pasaulē. Dace Aperāne dzimusi Kanādā, bet lielāko mūža daļu pavadījusi Amerikā, kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas regulāri viesojas arī Latvijā. Līdzās komponēšanai viņa ir ļoti rosīga latviešu mūzikas dzīves organizētāja gan ārzemēs, gan arī Latvijā, kur kopš 20.gadsimta 90.gadiem rīko jauno mūziķu meistarkursus.

Skan ieraksts no 1989.gada, kad gaisā jau virmoja brīvības vēsmas un Dailes teātrī viesojās trimdas tautiešu trupa ar Baņutas Rubesas iestudējumu "Tango Lugano", tam laikam neparastu muzikālu izrādi par Raini un Aspaziju. Tās mūzikas autore ir Dace Aperāne, kura togad pirmo reizi savas dzīves laikā viesojās Latvijā.

Savās izjūtās par piedzīvoto viņa dalījās kādus gadus vēlāk, piedaloties koncertu ciklā "Portretu galerija": "Man atklājās pilnīgi jauna pasaule. Es domāju, ka es būšu daļēji sagatavota uz to, ko es piedzīvošu, kad es būšu šeit pirmo reizi, jo mani vecāki, vecvecāki daudz stāstīja par Latviju, un, jā, tie bija ļoti saviļņojuši iespaidi. Man tieši interesēja, kā es jutīšos, vai man būs tā tuvības sajūta Latvijas zemei, un man tiešām bija tāda sajūta, ka es tai piederu."

Dace Aperāne atzīst, ka viņā interesantā kārtā sadzīvo trīs identitātes - līdzās Latvijai viņai ļoti svarīga ir arī Kanāda, kur viņa piedzima un kur sākotnēji auga ļoti latviskā vidē. Tikpat būtiska ir arī Amerika, uz kurieni viņa pārcēlās, kad apprecējās.

Visas šīs trīs identitātes atklājas arī viņas kompozīcijās, un komponēt  - tas viņai nozīmē skaņās iemiesot savus sapņus un fantāzijas. "Kad es komponēju, es varu ceļot senatnē, pagātnē, tagadnē, nākotnē. Es varu atcerēties skaistas atmiņas, es varu lasīt dzeju un ļauties, lai tā dzeja mani aizved kādā muzikālā dimensijā, es varu atcerēties kādu skaistu dabas ainavu," saka Dace Aperāne.

Dace Aperāne ir ļoti daudzpusīga personība. Ne tikai komponiste, bet arī pedagoģe, mūzikas žurnāliste, diriģente un aktīva sabiedriskā darbiniece. Rosīgi darbojusies Latviešu kultūras biedrībā "Tilts", Pasaules brīvo latviešu apvienības Kultūras fondā, trimdas latviešu Dziesmu svētku organizēšanā un citās aktivitātēs.

Šogad Latvijā jau 12.gadu notiks Starptautiskie latviešu jauno mūziķu meistarkursi, un tieši Dace Aperāne ir to mākslinieciskā vadītāja un dvēsele. "Man patīk strādāt ar jauniem cilvēkiem. Man patīk, ka katrs cilvēks ir pasaule pati par sevi. Man meistarkursi vienmēr dod lielu iedvesmu, prieks ir redzēt, kā jaunieši attīstās. Un, kad ir dalībnieku koncerti uz nometnes beigām, tie man sagādā vislielāko gandarījumu, kad es redzu, ka no visas Latvijas sanākuši tik talantīgi jaunie mūziķi. Tas vienkārši ir tāds brīnišķīgs piedzīvojums!" pauž komponiste.

Dace Aperāne ļoti meistarīgi būvējusi arī tiltu starp trimdas latviešu un Latvijas komponistiem. Ar viņas gādību latviešu mūzika skanējusi ievērojamās Ņujorkas un citu Amerikas pilsētu koncertzālēs.

Bet pagājušais, 2015.gads, ar viņas iniciatīvu atnesa vēl ko nebijušu un unikālu. "Proti, Ņujorkas sabiedriskajā radio WQXR, kam ir 16 miljonu liela auditorija, klasiskās radiostacijas interneta "Q2" nodaļā, kas uzsvaru liek uz laikmetīgo mūziku, pagājušā gada 24.augustā no rīta aizsāka 24 stundu ilgu latviešu mūsdienu mūzikas maratonu "Jaunā mūzika - Latvija"," stāsta Latvijas Lielās mūzikas balvas žūrijas pārstāve Maruta Rubeze.

Dace Aperāne "Par Latvijas akadēmiskās mūzikas popularizēšanu pasaulē" tiks sumināta Latvijas Lielās mūzikas balvas ceremonijā, kas notiks 1.martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti