Rīta Panorāma

Telefonintervija ar prezidenta preses padomnieci Līgu Krapāni

Rīta Panorāma

Intervija ar Rīgas cirka direktori Lolitu Lipinsku

Lielajā piektdienā - Arvo Perta un Ērika Ešenvalda "Pasijas"

Lielajā piektdienā Rīgas Domā skanēs Perta un Ešenvalda pasijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piektdien, 3.aprīlī, Rīgas Domā izskanēs Arvo Perta un Ērika Ešenvalda pasijas, kas sasauksies ar Lielās piektdienas noskaņām. Koncertā piedalīsies Latvijas Radio koris, "Sinfonietta Rīga", ērģelniece Ilze Reine un solisti, diriģēs Sigvards Kļava. Abās pasijās atspoguļota Kristus ciešanu tēma, taču muzikālajā rokrakstā tās ir kardināli atšķirīgas.

Šī gada jubilāram Arvo Pertam ir ļoti liela ietekme uz mūsdienu mūziku ne tikai Baltijas reģionā, bet visā pasaulē. Pertam piemīt tikai viņam raksturīgs, specifisks muzikāls rokraksts, ko allaž caurauž ļoti dziļš vēstījums, ticības spēks un godīgums. Tā tas ir arī viņa monumentālajā "Jāņa pasijā".

Diriģents Sigvards Kļava uzsver, ka vārdos šīs mūzikas spēku ir ļoti grūti ietvert, bet tai ir magnētiska iedarbība uz cilvēku sirdīm un dvēselēm.

"Šeit mēs nedzirdēsim ierastus muzikālus izteiksmes līdzekļus, te Arvo Perts tikai ar viņam raksturīgiem izteiksmes līdzekļiem šīs muzikālās un klusuma zīmes ir saveidojis tādā algoritmā, kas vienā brīdī mūsos rada tādu sajūtu, ka gribētos, lai šis laiks tādā veidā arī apstātos. Jo šis vēstījums uzrunā cilvēku dvēseles ļoti nepastarpināti un aktīvi, šajā brīdī veidojas kaut kāda neaptverama jauda vai neaptverams magnētisms, kas cilvēkiem liek atgriezties un izslāpt ik pa laikam pēc šāda veida muzikālā rokraksta," pauž Sigvards Kļava.

Līdzās Arvo Perta "Jāņa pasijai" koncertā skanēs arī Ērika Ešenvalda "Lūkas pasija", kas sarakstīta salīdzinoši nesen, pirms gada. Komponists pats to dēvē par 21.gadsimta stāstu par Lieldienu notikumu.

Pertu un Ešenvaldu vieno dzīve ticībā un tiekšanās pēc garīgās vertikāles, taču viņu muzikālie rokraksti ir radikāli atšķirīgi, kas koncertā veidos muzikālus pretpolus, norāda Sigvards Kļava.

"Ēriks ir godīgs pret savu muzikālo gaumi un rakstības stilu, viņš nevairās no dažādām muzikālām fantāzijām, kas liecina to, ka Ēriks ir noteikti kaut kādā radošā lidojumā. Manuprāt, viņš vēl dodas uz savu lielo punktu, kas viņam ir jāsasniedz," uzskata Sigvards Kļava.

Koncertu vainagos Pētera Vaska miniatūra "Klusuma augļi" ar Mātes Terēzes vārdiem. "Vaska miniatūru es iekļāvu kā tādu eņģeļa spārna glāstu, jo tā ir viena mātes Terēzes lūgšana, kas šos lielos ciešanu stāstus kaut kādā veidā atrisina," stāsta Sigvards Kļava.

Līdzās Latvijas Radio korim koncertā muzicēs arī kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", Liepājas simfoniskā orķestra kvartets, ērģelniece Ilze Reine, kā arī solisti, viņu vidū arī Jānis Kurševs un Līga Paegle.

"Es domāju, šāds koncerts Lielās piektdienas vakarā ir tieši tas, kas nepieciešams. Tas ir laiks, kad cilvēki ir vairāk aicināti padomāt par sevi, par savu rīcību, iedziļināties tajā, ka tās tavas problēmas varbūt nemaz nav tik svarīgas. Saprast, ka viss ir krietni labāk un tu esi krietni laimīgāks, nekā tev ir licies," pauž Līga Paegle.

"Šī laika un pasiju saskaņa, man šķiet, ieved mūs tādās aizvien lielākās pārdomās, ka ir vajadzīga tomēr patiesība. Manuprāt, tas ir tas skaistākais, ka patiesība ir un to ir iespējams atrast. To es arī novēlu," saka Jānis Kurševs.

Koncerts "Arvo Perts un Ēriks Ešenvalds. Pasijas" notiks Lielajā piektdienā, 3.aprīlī, Rīgas Doma baznīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti