Kristīne Opolais par lomu operā «Mefistofelis»: Pēc ilgiem laikiem varu teikt - nebija viegli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirmo reizi, interpretējot lomu, neiedziļinos tās būtībā, jo esmu māte - tā saka Latvijas pasaulslavenais soprāns Kristīne Opolais par Margaritas lomu Arigo Boito operā "Mefistofelis", kas sestdien, 24.oktobrī, Bavārijas Valsts operā piedzīvos pirmizrādi.

Kristīne Opolais sarunā ar Latvijas Radio trešo programmu "Klasika" neslēpa, ka Margaritas loma ir visai komplicēta un mēģinājumu process nav bijis viegls.

"Pēc ilgiem laikiem varu teikt - nebija viegli: grūti iejutos lomā, bet par šo lietu runājāmies ar kolēģiem. Visi tā jūtas! Kaut kas tajā mūzikā ir... Tāda sajūta, ka ik cēlienā ir kaut kas no cita komponista. Verisms, bel canto... Tāda neliela soļanka. Labāk jūtos stabilā stilā - Čaikovskis, Verdi, Dvoržāks. Arī teksts sarežģīts - pirmo reizi mūžā iepazinos ar mazāk zināmu itāļu valodu," stāsta māksliniece.

Lai gan Latvijas soprāns  ar kolēģiem ātri atrada kopīgu valodu, viegli negāja. "Arī es uzsprāgu vienā no mēģinājumiem. Operā patiesi ir kaut kas dēmonisks. Tāpēc nebrīnos, ka līdz šim Minhenē tā vēl līdz šim nav uzvesta," prāto Kristīne Opolais.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vaicāta, kā mākslinieki saprotas ar režisoru Rolandu Švābu, Kristīne pasmaida: "Pēdējā laikā režisorus saprotu aizvien mazāk. Bet šajā gadījumā režisoram paveicies ar izpildītājiem - katrs nāk ar savu harismu. Dažkārt režisori vienkārši nenāk no operas pasaules. Brīnišķīgi, ja mākam stāvēt uz vienas kājas vai spējam dziedāt guļus... Ja par "Mefistofeli", tad iestudējuma process kopumā bijis sarežģīts. Ņemot vērā, ka daudz koru skatu un mūzika grandioza, režisoram rezultātā izdevies izveidot mistisku un bailīgu atmosfēru. Tas, kas notiek uz skatuves, ir grandiozi," klāsta māksliniece.

Pēc viņas teiktā, "Mefistofelis" ir laikmetīgs iestudējums, tomēr bez laikmeta konkretizācijas. "Jā, šis pieder modernajiem iestudējumiem. Esam ellē, un Margarita ir vienīgais gaišais tēls, svētā dvēsele, kas aiziet pie Dieva.

Bet pirmo reizi, interpretējot lomu, cenšos neiedziļināties tēla būtībā un tajā, kas ar šo sievieti notiek (Margarita tiek apsūdzēta savas mātes un bērna slepkavībā). Nevēlos tam visam pieslēgties no sirds, jo pati esmu māte," atklāj Kristīne Opolais, atklāti pasakot, ka strādājot ar "aukstu prātu un aukstu sirdi".

Boito operas "Mefistofelis" pirmizrāde sestdien sāksies plkst.20, un to tiešraidē varēs klausīties Latvijas Radio trešās programmas "Klasika" vilnī. Visu telefoninterviju ar Kristīni Opolais "Klasika" vilnī varēs noklausīties operas pirmizrādes tiešraides starpbrīdī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti