Kultūras ziņas

Holokausta piemiņas dienā filma "Tumsas bērni"

Kultūras ziņas

Latvijas reklāma ārzemēs - labāk vēlāk nekā nekad?

Čellistes Kristīnes Blaumanes Londonas dzīve

Kristīne Blaumane: Augustā Cēsīs notiks čella festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Viena no izcilākajām latviešu čellistēm, leģendārās profesores Eleonoras Testeļecas audzēkne Kristīne Blaumane jau astoņpadsmito gadu par savām mājām sauc Londonu, taču Latviju nekādā ziņā nav aizmirsusi. Londonas Filharmoniskā orķestra čellu grupas vadītāja intervijā Latvija Televīzijas (LTV) kultūras ziņu veidotājiem atklāj, ka viņas plānos Rīgas šogad nav, toties ir Cēsis, kur notikšot čellu festivāls.

Lielās mūzikas balvas laureāte Kristīne Blaumane studējusi Latvijas Mūzikas akadēmijā un Gildholas mūzikas un teātra koledžā Londonā, muzicējusi kopā ar tādiem dižgariem kā Īzāks Šterns, Gidons Krēmers, Jo Jo Ma, Jurijs Bašmets un citiem.

LTV ar čellisti tiekas Soutbenka mākslas centrā – tur, Karaliskā Festivāla koncertzālē, Londonas Filharmoniķi izveidojuši Rahmaņinova festivālu. Taču iesaistīšanās orķestra darbā nebija viegla un plūdena.

"Studiju laikā es jau paralēli sāku strādāt orķestros Amsterdamā un arī “Kremerata Baltica” es spēlēju diezgan daudz, bet tad, 2007. gadā, absolūti man nebija pat vēl nekādu domu par to, ka es gribētu vispār kādreiz strādāt lielā orķestrī, vispār – simfoniskā orķestrī, jo tā joma man bija diezgan sveša. Lielāko daļu mana dzīve risinājās ar kamermūziku, ar kamerorķestriem. Ar solo arī, bet lielākoties ar kaut ko tādu intīmāku. Man tik ļoti, tik ļoti atstāja iespaidu, ar kādu mīlestību visi šie orķestra mūziķi strādā – jo man vienmēr likās, ka liels orķestris: tas ir sinonīms - rutīna, tas ir absolūti apspēlēts repertuārs, bet šeit viss ar tādu svaigumu tika darīts,” stāsta mūziķe.

Jautāta par šī gada koncertu plāniem, Kristīne Blaumene atzīst, ka Rīgā viņai plānu neesot.

"Bet Cēsīs tiks rīkots čello festivāls, kuru rīko čellists no Austrālijas - Jānis Laurs, un šobrīd mums ir pārrunas tieši par datumiem," turpina Blaumane. "Cik es saprotu šobrīd, festivāls notiks augustā, un es ļoti priecājos, ka man būs atkal iespēja un izdevība spēlēt Kristapa Pētersona čello koncertu, kuru es pirmatskaņoju pirms diviem gadiem Liepājā. Un es kopš tā brīža vēl joprojām ceru, ka tas notiks kaut kur vēl Latvijā – iespējams, es būtu ļoti priecīga, ka arī kaut kur citur, bet vismaz Latvijā - jo tas koncerts tiešām manā izpratnē ir izcili uzrakstīts, tiešām, ļoti ļoti talantīgs skaņdarbs, gribētos to spēlēt, tā ka tāda iespēja beidzot būs – Cēsīs."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti