Koru kari var sākties! Šodien noskaidros Latvijas pārstāvjus konkursā «Eirovīzijas Gada koris 2017»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sestdien, 29.aprīlī, plkst. 21.25 LTV1 tiešraidē “Latvija dzied!” noskaidros, kurš koris kļūs par Latvijas pārstāvi starptautiskajā konkursā “Eirovīzijas Gada koris 2017”

Latvijas nacionālajā atlasē piedalīsies seši kori. Pieci no tiem uzaicinājumu piedalīties “Latvija dzied!” ieguvuši kā 2013. gada XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV deju svētku koru karu laureāti, bet viens – bērnu koris “Nošu planētas” uzvarēja nacionālās atlases Atvērtajā kategorijā.

Viens no šiem koriem kļūs par Latvijas balsi pirmajā koru Eirovīzijā.

Jelgavas 4.vidusskolas meiteņu koris “Spīgo” (diriģente Līga Celma–Kursiete)

"Spīgo" dibināts 1977. gadā. Diriģente Līga Celma-Kursiete ar kori strādā kopā ar savu mammu – Lienu Celmu, kura ir arī viena no Jelgavas 4. vidusskolas Mūzikas novirziena klases iniciatorēm. Abas izveidojušas kolektīvu, kura profesionālā latiņa ir ļoti augsta. Un pašas meitenes to nepārtraukti ceļ arvien augstāk.

Jelgavnieces priekšnesumos izmanto dejas elementus, konkursos sacenšas ar sieviešu kategorijas koriem, pērn uzstājušās kopā ar maestro Raimondu Paulu, 2013. gada XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV deju svētku koru karos iegūta 1. vieta sieviešu koru kategorijā, bet 2014. gadā notikušajā 8. Pasaules koru olimpiādē – divas zelta medaļas.

Krustpils kultūras nama jauktais senioru koris “Atvasara” (diriģente Skaidrīte Pugača)

Neskatoties uz dāmu un kungu cienījamo vecumu, dziedātāji arvien aktīvi koncertē, piedalās konkursos un paspēj kopt arī paši savas tradīcijas – sumina jubilārus, regulāri sanāk kopā svētku reizēs, sezonu atklāj ar dārza svētkiem, bet Mārtiņos visi kopā svin kora dzimšanas dienu. Pērn korim apritēja 21 gads, un dziedātāji smej, ka nu tiešām ir pieauguši!

“Atvasara” ir saliedēts un patiesi sirsnīgs koris, un daudziem dziedošajiem senioriem - vienīgā vieta, kur būt kopā ar domubiedriem, tādēļ tas viņu dzīvēs ir jo īpaši svarīgs. Un dziedātāji no sirds lepojas ar savu kori, kura panākumi nebūt nav mazi – ar aktīvo diriģenti Skaidrīti Pugaču 2013. gadā XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV deju svētku koru karos ieguva 2. vietu senioru koru kategorijā!

Kultūras un tautas mākslas centrs "Ritums" vīru koris “Tēvzeme” (diriģents Tālivaldis Gulbis)

Kultūras un tautas mākslas centra "Ritums" vīru koris “Tēvzeme” nākamgad svinēs 70 gadu jubileju. Korī satiekas kā tikko vidusskolu pabeigušie, tā kungi, kuri Tēvzemē dzied jau 60 gadus. Tādēļ ''tēvzemiešu'' spēks slēpjas viņu dažādībā, kas vīru dziedājumā sakausējas un ļauj tapt kam īpašam.

Ilgajā kora mūžā Latvija izbraukāta krustu šķērsu, piedziedāta Eiropa un ASV. Kora mākslinieciskais vadītājs ir Tālivaldis Gulbis. 2013. gadā XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV deju svētku koru karos “Tēvzeme” ieguva 3. vietu vīru koru kategorijā.

Vīri dzied “Tēvzemē”, lai mācītos viens no otra, būtu kopā ar domubiedriem, bet, galvenais – lai dziedātu ar pilnu atdevi un prieku, stiprinot vīru koru tradīciju. Viņu skanējums var gan dimdināt, gan nopaijāt, bet tas vienmēr būs pamatīgs un spēcīgs.

Vaicāti, kas viņus atšķir no visiem pārējiem koriem, kungi ar patiesu lepnumu atbild – mēs esam vienīgā “Tēvzeme”!

Ventspils Mūzikas vidusskolas skolēnu koris “Nošu planētas” (diriģenti -  Rudīte Tālberga un Anitra Niedre) – Atvērtās kategorijas uzvarētāji

Viņiem patīk dziedāt un viņiem ļoti patīk būt kopā, – tāds ir bērnu koris "Nošu planētas".

Kora nopelni ļauj secināt, ka atraktīvajām diriģentēm – Anitrai Niedrei un Rudītei Tālbergai – izdodas veidot un vadīt ikdienā un dziesmā saliedētu kolektīvu, kas 2014. gadā 8. Pasaules koru olimpiādē ieguva zelta medaļu bērnu koru kategorijā.

“Nošu planētas” ir jaunākais "Latvija dzied!" dalībnieks – koris dibināts tikai 2010. gadā. Un arī koristu vecuma amplitūda – bērnu korim plaša. Tajā dzied Ventspils Mūzikas vidusskolas  audzēkņi no 3.līdz 12. klasei.

Kādēļ tāds nosaukums? Koris veido muzikālas izrādes, un pati pirmā bija balstīta Antuāna de Sent-Ekziperī stāstā „Mazais princis”. Mazā prinča pasaulē katram ir sava planēta un katrs uz tās dara ko īpašu, un dzīvē ir tieši tāpat. Tādēļ ventspilnieki secināja, ka, sanākot kopā un dziedot, viņi kļūst par vienotām Nošu planētām!

Sieviešu koris “Balta” (diriģente Māra Marnauza)

Atraisītas, atvērtas un talantīgas – tādas ir sieviešu kora “Balta” dziedātājas.

Koris dibināts 1999. gadā. Profesore Māra Marnauza ir tā dibinātāja, diriģente un mākslinieciskā vadītāja. Profesore ir arī XXV Vispārējo latviešu dziesmu svētku virsdiriģente. “Balta” plūc laurus starptautiskos konkursos, 2014. gadā ieguva zelta medaļu 8. Pasaules koru olimpiādes Čempionu kategorijā, bet 2013. gadā XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV deju svētku koru karos “Balta” ieguva Lielo balvu un 1. vietu sieviešu koru kategorijā.

Kora personību raksturo dzirksts, un to palīdzējusi atklāt kustību konsultante Inga Krasovska.

Dziedātājas ļoti priecājas par šo sadarbību, jo, režisējot savus priekšnesumus, koris spēj ar horeogrāfijas palīdzību piešķirt dziesmai vēl dziļāku nozīmi, tajā pašā laikā saglabājot vieglumu un brīvību. “Baltas” meitenēm kustība palīdz izprast Dziesmu un ļauj piedzīvot Mūziku. Un to sajūt arī klausītāji!

Babītes pagasta jauktais jauniešu koris “Maska” (diriģents Jānis Ozols)

Jauniešu koris “Maska” koru zinātāju aprindās komentārus neprasa. Kopā ar diriģentu un māksliniecisko vadītāju Jāni Ozolu koris izveidojis savu rokrakstu, kas pārsteidz un piesaista. “Maska” dibināta 2000. gadā, un kopš tā laika dziedātāji nepagurstoši strādā, lai nestu savu vārdu arī aiz Latvijas robežām.

Mēģinājumos disciplīna un diriģenta augstās prasības ir pirmajā vietā. Atbildības sajūta, tiekšanās uz visaugstāko rezultātu un prieks būt daļai tieši no “Maskas” raksturo dziedātājus, kuri gan kopā smagi strādā mēģinājumos, gan no sirds atpūšas kopīgos pasākumos. Milzīgais darbs un pūles, ko koristi iegulda, nepaliek nenovērtēts, jo kora godalgas un sasniegumus uzskaitīt būtu grūti – to ir tiešām daudz! 2013. gadā XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV deju svētku koru karos “Maska” ieguva 1. vietu jaukto koru kategorijā.

Jau vēstīts, ka Pirmais starptautiskais televīzijas konkurss „Eirovīzijas Gada koris” notiks 22. jūlijā "Arēnā Rīga" un to organizēs Latvijas Televīzija (LTV) un Rīgas Tūrisma attīstības birojs (Live Riga).  Konkursā piedalīsies koru kolektīvi no deviņām valstīm, konkursu translēs 10 televīzijas kanālos Eiropā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti