Rīta Panorāma

Intervija ar Gunti Belēviču

Rīta Panorāma

Intervija ar Mārtiņu Sirmo

Koris "Latvija" ar koncertu Eiroradio tiešraidē reprezentē Latviju

Koris «Latvija» ar koncertu Eiroradio tiešraidē reprezentēs Latviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un Māris Sirmais sadarbībā ar Latvijas Radio 3 "Klasika" aicina uz kādu īpašu muzikālu notikumu Rīgas Domā 29.oktobrī plkst.19.

29.oktobra vakarā Rīgas Domā kora "Latvija", diriģenta Māra Sirmā un solistu izpildījumā izskanēs Džona Tavenera "Svyati". Čella solopartiju atskaņos izcilā latviešu čelliste Marta Sudraba.

"Tās izjūtas, kad es spēlēju šo skaņdarbu, varētu būt līdzīgas kā klausītājam - es to salīdzinu kā meditāciju. Šis skaņdarbs var būt par visu - par cilvēka iekšējo dzīvi, par sāpēm, par ļoti daudzām personīgām lietām. Es domāju, katrs cilvēks var atrast noskaņu un mieru šajā skaņdarbā, kas mūsdienās ir ļoti veselīgi," saka Marta Sudraba.

"Tavenera "Svyati" - tas ir bijis ļoti būtiska manas dzīves liels pavērsiens. Tas bija pirms daudziem gadiem - bija turneja pa Eiropas lielām, nozīmīgām koncertzālēm kopā ar Gidonu Krēmeru, Martu Sudrabu un kori "Kamēr...". Tad es pirmo reizi atskaņoju Tavenera "Svyati"," stāsta Māris Sirmais.

Martas Sudrabas čella solo būs dzirdams arī Ērika Ešenvalda skaņdarbā "In Paradisum". Alta solo atskaņos Pēteris Trasūns.

"Man šis skaņdarbs ir ļoti emocionāls un ļoti dziļš. Es domāju, ka tas katru cilvēku uzrunā citādāk. Man tas ir subjektīvs pārdzīvojums, kas liek atcerēties personiskas atmiņas," teic Pēteris Trasūns.

Savukārt pats komponists par savu darbu saka: "Miera apgarots, eņģeļu pavadīts un gaišuma caurstrāvots ir cilvēka ceļš uz paradīzi. Un tādi ir arī vārdi, kas rodami "In Paradisum". Un šķiet, pavīd eņģeļu spārnu vēdas, dzirdamas eņģeļu balsis, viņu dziesma."

Gijas Kančeli darba "Amao omi" nosaukums tulkojumā no gruzīnu valodas nozīmē "Bezjēdzīgais karš". Šī opusa atskaņojumā korim "Latvija" pievienosies Rīgas Saksofonu kvartets.

Koncerta izskaņā būs dzirdams Riharda Dubras opuss "Accedite gentes". Tas jau vairākkārt izskanējis Latvijā kora izpildījumā. Solisti būs Kristīne Adamaite (ērģeles), Pēteris Trasūns (alts), Jānis Porietis (trompete), Edgars Bārzdiņš (trompete) un Edgars Saksons (sitaminstrumenti). Skaņdarbā izmantoti arī kormūzikas skaņdarbos retāk sastopami instrumenti - svilpavnieki un lietus koki.

"Šī mūzika ir patiešām pelnījusi dzīvot ilgu mūžu koncertzālēs un cilvēku atmiņās. Man šķiet, katrs darbs katrs pats par sevi ir lielisks," uzsver Māris Sirmais.

Kā jau vēstījām, Rīgai Eiropas Kultūras galvaspilsētas gadā ir unikāla iespēja piedāvāt savas kultūras dzīves nedēļu Eiroradio īpašā projektā, kas norisinās no 27.oktobra līdz 2.novembrim. Šajā nedēļā ik vakaru Latvijas Radio 3 "Klasika" pārraida kādu koncertu, kas reprezentē Latvijas mākslinieciskos kolektīvus starptautiskajā mūzikas arēnā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti