Kultūras ziņas

Ibsena "Nora" Jaunajā Rīgas teātrī

Kultūras ziņas

Noskaidroti labākie studentu kameransambļi

Koris "Latvija" 75. sezonu sāk nenopietni

Koris «Latvija» 75.sezonu sāk nenopietni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Aizrautīgos pokemonu ķērājus vairs uz ielām nekur nemana, un šī sērga ir pierimusi, taču tā vēl aizvien turpina iedvesmot radošos prātus. 1. aprīlī pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Jura Ābola sarkastiskā kompaktopera “Pokemon-go-tango”. Tas būšot neparastākais darbs, ko koris “Latvija” gatavo 1. aprīļa jeb joku dienas koncertprogrammai, ar kuru ieskandinās 75. sezonu un kurā atsvabināsies no akadēmiskajiem rāmjiem un ļausies jokošanai.

Lai kora “Latvija” dziedātājus pavisam atsvabinātu no akadēmiskajām bruņām, improvizācijas teātra aktieris Varis Klausītājs, kurš 1.aprīļa koncertā būs stāstnieks, ņem talkā pat elementus no lietus un auglības dejām.

Tikpat brīva atmosfēra solās būt arī koncertā, tāpēc frakas, smokingi un garās kleitas šoreiz palikšot skapī. Izmaiņas arī pie diriģenta pults – pirmo, taču ne pēdējo reizi koris sekos Valda Tomsona roku kustībām.

"Es jau šajā korī dziedu 10 gadus, kādus divus gadus strādāju par kormeistaru, un vienkārši vienu dienu Māris Ošlejs pienāca – viss, tev jātaisa 1.aprīlis, sāc strādāt; labi, sāksim strādāt," stāsta diriģents, VAK “Latvija” dziedātājs Valdis Tomsons.

Valdis ir pārliecināts, ka nekas nevar būt nopietnāk kā jokot publiski, tāpēc programmai atlasīta ļoti rūpīgi. Un tās centrā - komponista Jura Ābola otrās kompaktoperas “Pokemon-go-tango” pasaules pirmatskaņojums.

"Salīdzinot ar parastām operām, tā ir saspiesta laikā. Es operēju ar to, ka mūsu laiku klausītājam visu brīvo laiku aizņem internets, viņš tur sēž nekustīgi, viņam nav intereses iet uz operu un skatīties trīs stundas nekustīgi," saka komponists Juris Ābols.

Komponists savā jaunākajā darbā sarkastiski un vismaz sešās valodās paironizējis par atkarību no tehnoloģijām un to, kā mūsdienās cilvēki sazinās. 

"Pokemon-go asociējas ar laimes meklējumiem, un man ir pilnīgi žēl to cilvēku, kas iet pa pasauli ar to melno kastīti rokās, kuras man nav, starp citu, kuru es neciešu, un meklē to pokemon-go," - tā komponists.

Vēl bez Jura Ābola koris izdziedās arī Jāzepa Vītola, Artura Maskata, Jura Vaivoda un citu komponistu muzikālos jokus.

"Man tieši interesēja, kas latviešu kormūzikā ir tāds, kur komponisti ir atļāvušies arī iziet mazliet ārpus no kaut kādām mums tik ļoti tuvām nopietnām tēmām, kā viņi spēj uz dzīvi paskatīties mazliet no cita redzespunkta," atklāj Tomsons.

"Mēs arī spēlēsim visdažādākos instrumentus, kas nav pat instrumenti, bet vienkārši skaņu izdodoši, ļoti interesanti," saka kora  “Latvija” dziedātāja Irīna Rebhūna.

"Šī galvenā koncerta būtība, ka mēs lauzīsim stereotipus un ka mēs noņemam vārdu “akadēmiskais” viennozīmīgi nost no mūsu nosaukuma," norāda kora dziedātājs Ralfs Šmīdbergs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti