Kultūra

„Nenotveramais” Dons Žuans Denisa Hanova jaunākajā pētījumā par slaveno Mocarta operu

Kultūra

Notiks Jāņa Murovska personālizstāde "Skata punkts"

Korim "Balsis" notiks koncerts Salaspils oranžērijā

Koris «Balsis» Valentīna dienas koncertā radīs krāsainu piedzīvojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jauniešu koris „Balsis” tradicionāli 14.februārī aicina uz koncertu „Mīlestība ir divi”. Katru gadu koncertam tiek meklēti citi izteiksmes līdzekļi, un šoreiz koncerts pirmo reizi notiks ārpus Rīgas – Nacionālā botāniskā dārza oranžērijā Salaspilī un tā galvenais atslēgas vārds būs – krāsas.

Kora „Balsis” koncertu cikls „Mīlestība ir divi” ir ilggadēja tradīcija. Sākotnēji tas radās kā sava veida protests Valentīna dienai, kas ienāca Latvijā un, kā saka diriģents Ints Teterovskis, – visi pēkšņi sāka skraidīt apkārt ar plastmasas sirsniņām, kas likās jocīgi, samāksloti un nepatiesi.

Tagad koncerts ik gadu 14.februārī kora plānos jau ieņēmis stabilu vietu, mīlestības tēma joprojām ir dominējošā, bet katru gadu tā tiek atklāta citiem izteiksmes līdzekļiem. Šogad pirmo reizi koncerts notiks ārpus Rīgas - Nacionālā botāniskā dārza oranžērijā Salaspilī.

 „Ar Salaspili man ir sena saistība, es tur daudzus gadus vadīju Salaspils kori „Tiāde”. Es vienkārši biju dzirdējis, ka ir šī oranžērija, to intereses pēc apskatījāmies un sapratām, ka tā ir laba iespēja.

Man liekas, ka tā ir tāda ļoti dabīga vide, it īpaši tagad ziemā, kad tā zaļuma un siltuma pietrūkst, tad šī oranžērija ir tāda vieta, kas tev dod papildu siltumu, arī ārējo,” uzskata Teterovskis.

Turpinot pagājušā gada meklējumus, kad koncerts notika „Latvijas gāzes” teritorijā Vagonu ielā, arī šoreiz programma tiks izteikta krāsās, kam arī oranžērija ar savām stiklotajām telpām ir pat ļoti piemērota.

Kā allaž šajos koncertos – „Balsis” skanēs ne tikai kā koris, bet uzstāsies arī dažādos citos sastāvos, spēlēs instrumentus un lasīs dzeju.

„Krāsas mums tiešām ir gan dzejā, gan sajūtās, gan arī vizuāli. Šī koncerta laikā no krāsām tiks veidots košs divmetrīgs mākslas objekts. Mēs ne tikai to uz vietas radīsim, bet tas būs iesaistīts arī apgaismojumā. Un būs arī izvietojuma ziņā pārsteigums klausītājiem, jo tāds klasiskais izvietojums – skatuve un klausītājs – šeit nav nemaz iespējams, tāpēc varbūt kādam klausītājam kāds pēkšņi blakus vai arī aiz muguras sāks muzicēt. Mēs to telpu centīsimies maksimāli izmantot,” stāsta Teterovskis.

Vizuālo atmosfēru veidos un visdažādākās krāsas koncertā sapludinās multimākslinieks Pēteris Brīniņš, kurš stāsta, ka oranžērijas vide pati jau ir ļoti interesanta vizuāla vērtība un pati nodiktē, kā šeit jāstrādā ar gaismām un videoprojekcijām.

„Koncerts būs īpašs ar to, ka vide ir ļoti netipiska latviešu domāšanai un arī patreizējam klimatam, kad ārā ir ziema un kad mēs 26-27 grādos kopā ar kaktusiem un palmām iekštelpās klausīsimies mūziku. Tas būs ceļojums cauri šai telpai. Auditorija vairāk būs izvietota oranžērijas centrā, un kora dziedātāji vairāk pārvietosies telpā, dažādās vietās,” skaidro Brīniņš.

Lai arī 14.februāra koncertu piedāvājums ir plašs un teju visi ar mīlestības tematiku, klausītājus ļoti ieinteresējis kora „Balsis” multimediālais piedzīvojums oranžērijā Salaspilī, un uz koncertu brīvu vietu vairs tikpat kā nav.

Bet korim „Balsis” šī ir 30.jubilejas sezona, kas nozīmē, ka gaidāmas vēl daudzas tikšanās ar to, un lielie jubilejas koncerti notiks – 8.aprīlī Liepājā, Lielajā Dzintarā, un 9.aprīlī kora mājvietā Rīgā, Mazajā Ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti