Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar Oļegu Sorokinu un Juri Štālu

Intervija ar Ilgu Reiznieci un Agri Daņiļēviču

Kopā ar tūkstoti dejotāju «Iļģi» savu 35.jubileju atzīmēs lielkoncertā «Spēlēju. Dancoju. Dejoju»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Postfolkloras grupa „Iļģi” iecerējusi atskatīties uz savu 35 gadu ilgo radošo darbību, spēlējot savu labāko tautas deju mūziku lielkoncertā “Spēlēju. Dancoju. Dejoju". Ar dažādu paaudžu deju kolektīviem grupa 14. maijā “Arēnā Rīga” atjaunos 2005. gadā izdejoto iestudējumu “Spēlēju, dancoju” un vēl vairāk nekā 20 deju. Gan grupas, gan dejotāju lielākais izaicinājums būs apvienot dzīvās mūzikas skanējumu ar deju.

„Iļģi” gaidāmajā programmā sastrādāsies ar Latvijas visu paaudžu deju kolektīviem – kopā vairāk nekā 1000 dejotājiem, informē grupas pārstāvji. Atskats uz radošo sadarbību ar horeogrāfiem notiks divās daļās. Pirmajā daļā izdejos divus desmitus deju horeogrāfa Jāņa Purviņa vadībā. Savukārt otrajā  būs skatāma daļa no deju lieluzveduma, "Iļģu" opusa ar Raiņa dzeju “Spēlēju, dancoju”, ko horeogrāfa Agra Daņiļeviča vadībā izdejos deju grupa „Dzirnas” un TDA „Vektors”. To atjaunos pēc iestudējuma, kas izdejots 2005. gada Skolēnu dziesmu un deju svētkos.

“Mūsu mūzika tiks pilnībā izdejota. Un mēs spēlēsim dzīvajā, lai cik grūti un brīžam pat neiespējami liktos, nevis kā ierasts Deju svētkos, kad skan fonogrammas,” par gaidāmo notikumu stāsta "Iļģu" vadītāja Ilga Reizniece. “Tādējādi gribam pateikties horeogrāfiem, kurus dažādos laikos ir uzrunājusi un iedvesmojusi mūsu mūzika.”

Gatavojoties svētku koncertam, apzinātas visas dejas, kas veidotas ar „Iļģu” mūziku, saskaitītas vismaz 70 ar grupas dziesmām radītas horeogrāfijas.

Lielkoncerta mērķis - pateikties dejotājiem un horeogrāfiem

“Dzirnu” horeogrāfs Daņiļēvičs Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” “Iļģus” nodēvē par horeogrāfu visiecienītāko grupas. “Neviena cita folkloras grupa, neviens cits mūziķis nevar pārspēt “Iļģus”, horeogrāfs slavē grupas mūziku,

“Tiklīdz iznāk “Iļģiem” jauns disks, visa Latvija dejo pie šīs mūzikas.”

Reizniece norāda, ka līdz šim visas jubilejas grupa svinējusi “saviem spēkiem”, bet šoreiz piesaistīti gan režisori, gan scenogrāfi, gan, protams, jau minētie tūkstotis dejotāju.

“Mēs gribējām, lai ir tā dzīvā sajūta,” ideju piedāvāt dejotājiem dejot dzīvās mūzikas pavadībā apraksta Reizniece. “Tā jau ir, ka dejotāji ir pieraduši pie fonogrammām,” piekrīt Daniļēvičs, “Bet tad, kad ir dzīvā mūzika viņi ir spiesti ieklausīties, tad rodas arī tas svaigums mūzikā un arī dejā.”

Ideja par tik apjomīgu koncertu radusies pirms diviem gadiem. Gatavošanās process bijis garš, arī pirms paša koncerta gaidāmi vismaz divas dienas gari mēģinājumi, arī skatuvi sāks uzstādīt diennakti pirms koncerta.

“Vienreiz mūžā gribējām pateikt paldies gan dejotājiem, gan horeogrāfiem,” norāda grupas soliste.

Biļetes pieejamas „Biļešu servisa” kasēs, to cenas 20 līdz 30 eiro, un pirmās simt biļetes maksās 15 eiro. Pensionāriem, bērniem un invalīdiem ratiņkrēslos kopā ar pavadoņiem pieejamas atlaides. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti