Klarnetists Indriķis Veitners: Diksilends ir džeza esence

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Diksilends ir "riktīga" džeza esence - ja nemāki spēlēt diksilendā, tas nozīmē, ka nemāki spēlēt džezu," sagaidot 3. Starptautisko diksilendu festivālu Umurgā saka klarnetists Indriķis Veitners.

Limbažu  novada Umurgā 28.jūnijā notiks 3. Starptautiskais diksilendu festivāls, kas pulcēs septiņus dalībniekus, tai skaitā viesus no Lietuvas un Čehijas. Festivāla mākslinieciskais vadītājs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (LMA) pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu katedras vadītājs, tubas/eifonija klases asociētais profesors Jānis Retenais un diksilenda "Sapņu komanda" vadītājs, LMA docents, klarnetists, arī saksofonists Indriķis Veitners raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku" lēš, ka šobrīd Latvijā darbojas ap desmit diksilenda komandu. Šobrīd aktīvu darbību izvērš Veitnera vadītā "Sapņu komanda", savukārt Retenais pārstāv "Sunny Groowe Dixie". Abas grupas uzstāsies arī festivālā.

Par diksilendu daudziem izveidojies maldīgs priekšstats kā par novecojušu, teju vai ar naftalīnu piesūcinātu mūziku, taču Veitners šo aplamību kategoriski noraida: "Diksilends ir kolektīva māksla, kolektīva improvizācija, turklāt tas ir agrīnais džeza stils, jo arī džezā ļoti svarīgs kolektīvais improvizācijas process. Diksilends ir arī sinonīms priecīgai mūzikai, no kuras staro vitalitāte un enerģija. Tāpat kā džezā, arī diksilends no mūziķa pieprasa zibenīgu reakciju, perfektu dzirdi, spēju muzicēt ansamblī, turklāt - spēlēt vienkārši."

Veitners ir pārliecināts, ka diksilendā izšķirošā ir improvizācijas māka un kreatīvisms, kas mūziku ļauj radīt uz vietas. "Diksilends ir "riktīga" džeza esence - ja nemāki spēlēt diksilendā, tas nozīmē, ka nemāki spēlēt džezu!"

Latvijā diksilendu kustība īpaši aktīva bijusi 60. - 80.gados, kad mūzikas apritē darbojās spēcīgi diksilendu sastāvi. No pazīstamākajiem ansambļiem jāmin leģendārie "Talsu Sprīdīši", kurā mūziķa karjeru sācis arī Intars Busulis.

Pats galvenais - pārvaldīt savu instrumentu, tad nav problēmu arī improvizēt. Gluži neviļus sāc atdarināt, un - aiziet," uzsver Retenais.

Šogad festivālā Umurgā izskanēs divi koncerti - dienas koncerts "Iepazīsti diksilendu!" un vakara koncerts "Diksilends pār Umurgu". Dienas koncertā plkst. 15 uzstāsies diksilendi "Sigulda" un "Lemisele", kā arī Nacionālo Bruņoto spēku štāba orķestra diksilends. Koncertu vadīs aktieris Jānis Kirmuška.

Savukārt festivāla vakara koncertā plkst. 19 muzicēs "Sunny Groowe Dixie" un "Sapņu komanda" no Rīgas, kā arī "Dixxieband" no Lietuvas un "Brass Band" no Čehijas. Koncertu vadīs mūzikas žurnālists Edgars Raginskis.

3. Starptautiskais diksilendu festivāla izskaņā - dejas ar Iru Krauju un "Krauja Storm Band".

Starptautiskais diksilendu festivāls Umurgā ir pirmais un pagaidām vienīgais diksilenda mūzikas stila sarīkojums Latvijā un Baltijā. Agrāk šis klasiskā džeza paveids Latvijā nav īpaši popularizēts, kaut arī ir mākslinieki, kuri darbojas augstā līmenī. 1. Starptautiskais diksilendu festivāls Umurgā notika 2012.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti