Klajā nāk džeza dziedātājas Kristīnes Prauliņas debijas albums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Klajā nācis jaunās džeza dziedātājas Kristīnes Prauliņas debijas albums "Melns ar baltu". Tajā iekļautas 12 jaunas Raimonda Paula dziesmas ar Guntara Rača vārdiem, kuras maestro sacerējis speciāli daudzsološās dziedātājas balsij. Albuma ieraksts notika šoruden Latvijas Radio studijā. Tajā piedalījās arī Latvijas Radio bigbenda mūziķi un "Sinfonietta Rīga" stīgu grupa Normunda Šnē vadībā.

Džeza mūzikas izjūtu Kristīne Prauliņa attīstījusi kopš 12 gadu vecuma, dziedot Rīgas gospeļkorī. Aptuveni pirms gada viņu uz sadarbību uzaicināja Latvijas Radio bigbends. Raimonds Pauls stāsta, ka pirmajā mēģinājumā notika mūziķu aprindās kas ļoti reti sastopams, proti, mūziķi jau pēc pirmās dziesmas viņai mēģinājumā sajūsmināti aplaudēja.

Arī Raimonds Pauls viņas balsi vērtē kā savdabīgu, džeza manierei ļoti atbilstošu, kas viņu arī rosinājis ar jauno dziedātāju sadarboties.

"Kas mani piesaistīja šai lietai - Latvijā pēdējos gados sāk "atplaukt" džeza mūzika. Dzirdot šo dziedātāju, bija skaidrs, ka viņa tajā labi orientējas. Viņa dzied Rīgas gospeļkorī, kur ir ieguvusi labu skolu. Šajā saistībā man radās vēlēšanās atgriezties 70.gados, kad es pats arī diezgan daudz nodarbojos ar džeza mūziku, lai gan vēlāk to pametu," stāsta Pauls.

Viņš Kristīnes Prauliņas balsij radījis 12 jaunas dziesmas ar Guntara Rača vārdiem, kas tagad dzirdamas arī kompaktdiskā. Tas ierakstīts šoruden Latvijas Radio studijā. Līdzās dziedātājai un komponistam ierakstā piedalījās arī bundzinieks Māris Briežkans, kontrabasists Edvīns Ozols, kā arī "Sinfonietta Rīga" stīgu grupa diriģenta Normunda Šnē vadībā.

"Džeza mūzika jau pamatā ir tikai angļu valodā, pārējās valodās tā kaut kā "nesēž", arī latviešu valodā. Bet mēs tomēr šoreiz mēģinājām, un Kristīne šajā ziņā ir malacis. Viņa ar tiem mūsu visiem latviešu valodas šņāceņiem un mīkstajiem līdzskaņiem mēģināja operēt kaut kā savādāk. To var just," norāda Pauls.

Prauliņa atzīst, ka latviešu valodā džezu viņa šim tiešām bija dziedājusi ļoti maz, taču šajā projektā tas nav bijis sarežģīti, par ko viņa pateicas arī Guntara Rača īpašajam darbam pie frāžu labskanības, kas viņai ļāvis vārdus locīt pēc sirds patikas.

Kristīne Prauliņa ir ļoti pateicīga par sadarbības iespēju ar izcilajiem mūziķiem un Raimondu Paulu, ar kuru saprasties mūzikā un arī personiskajā saskarsmē bijis pat pārsteidzoši viegli.

"Mūzikā mēs pārsteidzoši labi sapratāmies, man liekas, tas tikai parāda mūzikas skaistumu un spēku, ka mēs varam nākt kopā un radīt kaut ko jaunu," teic Prauliņa.

Jaunais albums "Melns ar baltu" vēsta par pretstatu pievilkšanos, alkām pēc otra cilvēka tuvuma, arī iekšējo tuksnesi, šķiršanās sāpēm, bet noteikti arī par cerību un atdzimšanu. Kristīne Prauliņa kopējo noskaņu raksturo kā gaišu un apcerīgu: "Tur ir daudz dažādu stāstu, dažādas krāsas, kas ir ļoti vieglas, es pat teiktu - maigas un apcerīgas, kā jau džezam pienākas."

Raimonds Pauls neslēpj, ka arī pats ir ļoti gandarīts par šo albumu un cer, ka tas arī pievērsīs lielāku uzmanību tieši Latvijas džeza mūzikai, jo šis žanrs Latvijā šobrīd jau ir ievērojami labā līmenī un ir pelnījis lielāku klausītāju uzmanību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti