Ķirsis: Šogad Rīgas festivāla programma ir drosmīga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šī gada Rīgas festivāla programma ir ļoti drosmīga, jo tā no vienas puses apvieno klasiskas un laika pārbaudi izturējušas vērtības, bet no otras – Latvijas publikai mazāk zināmus mākslas darbus.

To intervijā sestdien Latvijas Radio programmā „Labrīt” sacīja „Latvijas Koncertu” vadītājs Guntars Ķirsis.

Viņš norādīja, ka līdztekus tādai vērtībai kā Bēthovena 9.simfonijai vai Arvo Perta, Pētera Vaska un Gija Kančeli mūzikai notiks Pekinas Nacionālās operas viesizrādes. Ja mūsu zināšanas par Eiropas profesionālo mākslu sniedzas 800 gadus tālā pagātnē, tad Ķīnas profesionālā kultūra gandrīz neskarta ir saglabājusies 4000 gadus,” uzsvēra Ķirsis.

Viņš uzsvēra, ka māksla ir vienīgais veids, kas ļauj nojaust, kā iepriekšējos gadu tūkstošos domāja un pasauli uztvēra Ķīnas iedzīvotāji. Tiesa, pirms šādas operas apmeklējuma cilvēkiem būtu vērts iepazīties gan ar krāsu nozīmi, kas būs redzamas uz aktieru sejām, gan arī, piemēram, roku kustību nozīmēm. Tām ir liela nozīme Ķīnas operas mākslā, kas liecina par mākslas darba saturu.

Vienlaikus šiem notikumiem varēs apmeklēt džeza koncertus, kā arī Hārdija Lediņa mūzikas programmu, kas, pēc Ķirša vārdiem, „izraus no ikdienišķā” un nevienu pozitīvā vai negatīvā ziņā neatstās vienaldzīgu.

Festivāls sāksies sestdienas vakarā ar koncertu „Vasks, Perts un Kančeli” Rīgas Domā. Kopumā tas piedāvās 11 koncertus Rīgā un Jūrmalā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti