Rīta Panorāma

Intervija ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru

Rīta Panorāma

Intervija ar HK Rīga menedžeri un galvenā trenera asistentu Juri Opuļski

Intervija ar Kasparu Zemīti un Valteru Frīdenbergu

Kaspars Zemītis: Radīti mūzikai esam mēs visi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Radīti mūzikai esam mēs visi, tikai daži no mums ir radīti, lai spēlētu, daži - lai klausītos. Bieži vien daudzi domā, ka viņi ir radīti tikai, lai klausītos, bet arī viņi var gan nodziedāt, gan nospēlēt, tikai vēl tam nenotic," pirms svētdien, 1.martā, gaidāmā jauno mūzikas talantu konkursa "Radīti mūzikai" saka šova muzikālais konsultants, mūziķis Kaspars Zemītis.

Kasparam Zemītim piekrīt arī Latvijas Televīzijas rīkotā konkursa "Radīti mūzikai" otrās sezonas vadītājs Valters Frīdenbergs: "Jebkurš ir radīts mūzikai. Mūsu mērķis ir šo mūziku un šovu parādīt cilvēkiem, kuri ikdienā klasisko un akadēmisko mūziku neklausās."

Kaspars Zemītis norāda - konkursa "Radīti mūzikai" otrās sezonas dalībnieki ir dažādi un katrs savā veidā interesants.

"Manuprāt, mums ir ārkārtīgi interesants sastāvs. Diezgan paredzami, ka ir saksofonisti, jo mums ir attīstīta akadēmiskā saksofona spēle. Mums ir burvīgas flautistes, mums ir dziedātāji, mums ir pianiste, mums ir akordeoniste. Kas mani ārkārtīgi iepriecina, mums ir viens klasiskais ģitārists," stāsta Kaspars Zemītis.

Valters Frīdenbergs atklāj - lai skatītājiem būtu interesanti, šova otrajā sezonā gaidāmi arī jaunumi: "Gatavošanās ar visām sapulcēm, plānošanu, ko mēs darām, kā mēs darām, lai saglabātu to formātu, bet lai nebūtu otrā sezona tā, ka - nu jā, jūs jau parādāt tieši to pašu, ko pagājušajā gadā. Lai arī šogad būtu jaunas idejas un būtu ko parādīt cilvēkiem - gan uzstāties ar jau zināmiem mūziķiem, pat pasaulē jau iepazītiem Latvijas talantiem, gan arī lai radītu ko tādu, kas nekad nav bijis, piemēram, aranžēt kādu mūsdienās zināmu gabalu tieši akadēmiskās mūzikas formātā."

"Mēs šobrīd esam kontaktā ar visiem dalībniekiem - kā izveidot savu programmu, saprast, ko es spēlēšu pie šī vai cita uzdevuma. Tas nemaz nav tik vienkāršs uzdevums, jo jaunajiem mūziķiem jau nav tāda repertuāra, ka var izvēlēties to, to, to un šo; mums ir diezgan nopietni jāsaplāno, lai jaunais mūziķis sevi labi parādītu un arī lai televīzijas skatītājs, redzot šo šovu, pēc iespējas plaši iepazītu akadēmisko mūziķu iespējas, lai televīzijas skatītājiem būtu interesanti," pauž Kaspars Zemītis.

"Pats galvenais, kas, manuprāt, ir šādam šovam  - lai šis jaunais mūziķis jau mācoties iepazītu savu auditoriju un atrastu savu klausītāju. Tā ir tā būtiskā lieta, manuprāt," norāda Kaspars Zemītis.

Kā atklāj šova veidotāji, gan skaņdarbu izvēle, gan veids, kā to vislabāk izpildīt, ņemot vērā konkrēto uzdevumu, notiek ciešā sadarbībā ar konkursa rīkotājiem un dalībniekiem. Katru nedēļu jauniešiem būs savs uzdevums. Tā, piemēram, pirmajā raidījumā dalībnieki izpildīs brīvās izvēles skaņdarbu. "Kopā ar Kasparu viņi ir izvēlējušie, ko šajā svētdienā vēlas nospēlēt," saka Valters Frīdenbergs. Vēl viens no būtiskiem uzdevumiem būs nedēļas laikā iemācīties skaņdarbu, ko piedāvā konkursa rīkotāji. "Tur jau būs jāpārbauda gan sava meistarība, gan arī tas, kā tu vari ļoti īsā laika posmā iemācīties un parādīt skaņdarbu, lai tas izskan tā, kā tev to gribas," skaidro Valters Frīdenbergs.

Dalībnieku vērtēšanā tiks iesaistīti arī mūzikas lietpratēji, tomēr gala vārds konkursā piederēs skatītājiem. "Konkursi ir dažādi, konkursu žūrijas parasti iedod balvas vienam vai otram mūziķim, bet to, cik viņš būs iemīļots, vienmēr nosaka tieši skatītāji un klausītāji, tie, kuri nāk uz koncertiem," uzsver Kaspars Zemītis.

Kā jau esam vēstījuši, pirmajā raidījumā dalībnieku uzstāšanos vērtēs muzikoloģe un Latvijas Radio 3 - "Klasika" direktore Gunda Vaivode, latviešu diriģents, šobrīd Novosibirskas akadēmiskā operas un baleta teātra diriģents Ainārs Rubiķis un komponists Arturs Maskats.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti