Kultūras ziņas

Sācies konkurss "Riga Jazz Stage 2016"

Kultūras ziņas

Šeherezādes stāsti baleta valodā

Latvijas Radio koris un čella meditācija

Kaspars Ādamsons kopā Latvijas Radio kori un čellistu Kristapu Bergu uzburs meditāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirmo reizi koncertam ar Latvijas Radio kori Svētā Jāņa baznīcā gatavojas diriģents Kaspars Ādamsons. Tā kā koncerta nosaukumā ietverts arī vārds meditācija, tas kalpos par atslēgu uz katra klausītāja sirdi un veidos kopējo koncerta noskaņu, kurā skanēs 20. gadsimta norvēģu klasiķa Knuta Nīsteta garīgie skaņdarbi, kur čells savīsies ar koristu balsīm, raisot asociācijas pat ar zvanu skaņām baznīcas velvēs.

"Saturiskā slodze ir ļoti dažāda skaņdarbiem, ko atskaņosim - tā gan sakrāla, gan laicīga mūzika, tās krāsas ir dažādas, bet vienojošais ieklausīšanās sevī un māksliniekos, kas ir tev apkārt, un domāšana līdz, ko tu jūti, kas tev ir svarīgi šajā pasaulē," stāsta diriģents Kaspars Ādamsons. "Mana sirds saka, ka ir tik ārkārtīgi liela laime strādāt ar repertuāru, kas ir tevi uzrunājošs un interesants, un dubultliela laime, ja to vari darīt ar augstākās raudzes mūziķiem, kā tas ir šajā nedēļā."

Čella meditācijā piedalīsies jaunā čella zvaigzne Kristaps Bergs, kurš koncertā kopā ar Latvijas Radio kori atskaņos arī vairāku latviešu komponistu opusus – Ērika Ešenvalda un Ārija Šķepasta emocionāli spriegās kompozīcijas, Andra Dzenīša diptihu korim, kā arī Jēkaba Jančevska jaundarbu korim un čellam.

"Notīs starp rindiņām gribējās ielikt daudz mīlestības, daudz gaismas, bet tajā pašā laikā arī naksnīgumu. Teksts, kas ņemts par pamatu, ir no Šekspīra "Romeo un Džuljetas"," stāsta komponists Jēkabs Jančevskis. "Tās skaņdarba piedzimšanas ir vismaz divas vai trīs. Tā pirmā mājās pie klavierēm un pārrakstot notis. Otrā ir šis process, trešā – pirmatskaņojums. Ir interesanti vērot, kā skaņdarbs mainās, pats interesantākais, ka tu nevari paredzēt kaut kādas lietas."

Iespēju sadzirdēt savu sirdsbalsi Latvijas Radio koris un čella meditācija klausītājiem piedāvās 8. aprīļa vakarā Svētā Jāņa baznīcā Vecrīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti