Rīta Panorāma

Telefonintervija ar politologu Filipu Rajevski

Rīta Panorāma

Saruna ar Mārtiņu Šicu

Opera " Karmena" - ekspresīvs iestudējums par lielpilsētas nomali

«Karmenas» iestudējumam operā īpašu ekspresiju piešķir ielu dejotāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Ielu dejotāji tik ekspresīvi dejo un atveidot lomas operā “Karmena”, ka arī es mūzikā ļaujos šai ekspresijai,” savas emocijas par jauno operas “Karmena” iestudējumu atklāj izrādes muzikālais vadītājs un diriģents Jānis Liepiņš. “Karmena” pirmizrādi svin ceturtdien, 2.martā, Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Par operas „Karmena” jauno iestudējumu jau runā, jo veidotāji skatītājiem pametuši jaunu piesaistes āķi. Izrādē piedalās īpaši meklēti ielu dejotāji, un izrādes stāsts norit kādā Eiropas lielpilsētas nomalē, kurā valda skarbi izdzīvošanas likumi.

Režisore Eiropas nomali atradusi mūsu pašu "Maskačkā".

"Kas mani kaut kādā mērā pārsteidz, studējot šo materiālu, ka nav nemaz nav tik daudz izteiktu klišejisku tradīciju, tas varbūt tāpēc, ka nekas nav bijis speciāli jāizdomā. Manuprāt, mūzika ir ļoti spēcīga un aktuāla mūsdienās. Viņa galīgi neliekas senila, vai no pagājušā vai aizpagājušā gadsimta," skaidro operas "Karmena" muzikālais vadītājs un diriģents Jānis Liepiņš.

Slaveno Žorža Bizē iestudējumu "Karmena" iestudē franču komanda, režisore Marija Eva Sinjerola. Karmenu izrādē dziedās Ramona Zaharijha. Skarbajā vidē arī ienāk Karmenas pretstats - trauslā un maigā Mikaēla.

"Klausoties viņa ir tāda sapņaina un romantiska, bet dziedot tā nemaz nav. Tā ir loma, kuru turēt, to pateiks jebkura Mikaēla. Jebkurā gadījumā [man] tā ir pirmā galvenā loma uz galvenās skatuves, tāpēc tas ir dubults izaicinājums, ne tikai pacelt pašu partiju, bet arī, ka [skatītāji] gaida, kā tas būs – pirmais jaunais mākslinieks iznācis savā lomā," stāsta Mikaēlas lomas atveidotāja Laura Teivāne.

Karmena ir simbols brīvai sievišķībai un alkām izlauzties brīvībā no degradējošās vides. Jaunais iestudējums ir iespēja redzēt citādu ikonisko operu.

"Esmu priecīgs, ka man ir iespēja saskarties ar šo operu tieši šobrīd. Ja tas notiktu vēlāk, kad būtu daudz nobriedušāks, tad būtu izstrādājusies jau bagāža, no kuras būtu grūti paņemt tik ikonisku darbu. Tagad varu ar entuziasmu rauties iekšā un uzklausīt visas pieredzes, kādas ir pieredzes bagātajiem dziedātājiem, kas piedalās šajā iestudējumā," uzsver diriģents Liepiņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti