Kultūras ziņas

Rīgā viesojas teātris "Studio" no Varšavas

Kultūras ziņas

Dali un Šagāls mākslas mesē Rīgā

J.Lūsēns komponē dziesmas ar Aspazijas dzeju

Jānis Lūsēns komponē dziesmas ar Aspazijas dzeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

25. novembra vakarā mūzikas namā "Daile" pirmatskaņojumu piedzīvos koncertizrāde "Tas vārds - Meklētāji", kam, izmantojot Aspazijas dzeju, mūziku sakomponējis Jānis Lūsēns.

Koncertizrāde "Meklētāji" klausītājiem ir pzīstama no 2010.gadā tapušās Jāņa Lūsēna, Aspazijas un kontrtenora Sergeja Jēgera koncertprogrammas "Tas vārds". Tuvojoties Aspazijas jubilejas gadam, koncertizrāde ieguvusi jaunu radošo garu un vēstījuma formu. Ar komponista iniciatīvu koncertizrādei piesaistīti vēl divi izcili mākslas meistari - aktrise Marina Janaus un mākslinieks Ilmārs Blumbergs.

Uz mūzikas nama "Daile" skatuves satiksies Jāņa Lūsēna mūzika, Aspazijas dzejas fenomens, Sergeja Jēgera kontrtenors, Marina Janaus dzejas lasījumi un Ilmāra Blumberga mākslas darbi.

"Izteiktais vārds aizlido debesīs piecās sekundēs, un es esmu atradis konkrētus skaņdarbus, kuri, šķiet, ir rakstīti man. Viens no skaistākajiem ir "Nemiera bērns". Tie vārdi ir tik dziļi, sāpīgi, smeldzīgi, ka vairāk nav kur," teic Sergejs Jēgers.

"Ja cilvēks tikai dzied, protams, par Jēgeru komentāri lieki, taču viņš dominē romantiskajā plāksnē un ir ļoti labi, ka es esmu piemeklējusi dažus dzejoļus, kas piesien nedaudz pie zemes," saka Marina Janaus.

Programma "Tas vārds" ir turpinājums Jāņa Lūsēna latviešu autoru dzejas cikla tradīcijai. Aspazijas dzejoļu krājums komponistam rokā nonācis nejauši un, iedvesmojoties no dzejnieces galējību amplitūdas, tapa 12 dziesmu cikls.

"Vienu brīdi visa pasaule deg liesmās un otrā brīdī ir zelta strautiņi un čalo sapnītis. Tās tēlu un noskaņas svārstības ļoti labi līdzsvaro Sergeja Jēgera balss, kas ir mazliet pārpasaulīga, piedod visam tādu mistērijas sajūtu," saka Jānis Lūsēns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti