Inga Kalna: Ar to, ka labi darām savu darbu, pilnveidojam šo pasauli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Ar to, ka mēs labi darām savu darbu, pilnveidojam šo pasauli, sniedzot tai kaut mazītiņu harmonijas devu, kas, katra indivīda kultivēta, var sasniegt arī ko lielāku," saka pasaulē atzītā operdziedātāja Inga Kalna. Ieradusies Latvijā kopā ar ģimeni, viņa bauda vasaras atpūtu, bet 8.augustā Inga Kalna uzstāsies Hermaņa Brauna fonda rīkotā festivāla "Artissimo" Gala koncertā Dzintaru koncertzālē.

Intervijā "Klasikai" Inga Kalna stāsta: "Mans vīrs parasti smejas: ar mani kopā varot pārdzīvot karu, visādus kreņķus, likteņa likstas, vienīgais, ko ar mani nevarot darīt - braukt atvaļinājumā. Jā, es mācos atpūsties. Ja nestrādāju, šķiet, ka kļūstu par parazītu. Man pašai nepatīk neko nedarīt un nepatīk arī vērot cilvēkus, kuri neko nedara."

Šobrīd dziedātāja apgūst Artura Maskata topošās operas "Valentīna" partitūru. Viņa stāsta, kā rit darbs pie tās iestudēšanas un kādas ir izjūtas, dziedot Artura Maskata mūziku. 5.decembrī gaidāma "Valentīnas" pirmizrāde.

Ikdienā Inga Kalna vada arī meistarklases jaunajiem dziedoņiem. "Ar dziedāšanu ir tāpat kā ar kurpēm - katram piestāv sava lieste. Tāpat ar manām meistarklasēm - tiem, kam der manas zināšanas, nāk. Un ļoti patīkami ir tad, ja tie, kas nāk, atved kādu sevi līdzi."

Dziedātāja neslēpj, ka īpaši lielu gandarījumu viņai sagādā fakts, ka pie viņas uz konsultācijām ierodas arī kolēģi, iestudējot, piemēram, jaunu lomu:  "Tas nozīmē, ka viņi uzticas manām ausīm, gaumei, mēra izjūtai, jo mūsu māksla jau nav sports, kur visu izšķir augstums, ātrums, tālums. Neko centimetros nevar izmērīt. Pēc saviem estētiskajiem uzskatiem tiecos pēc pūrisma - man patīk, ka viss ir tīrs, gluds, harmonisks, un pēkšņi - kāda puķe! Kurā katrā vietā volānus un kruzuļus neciešu. Šķiet par daudz."

Šobrīd Inga Kalna nav saistīta ne ar vienu operteātri un savu izvēli atrasties brīvmākslinieces statusā atzīst par labu esam. Šajā ziņā par vērtīgāko niansi viņa uzskata attīstību un daudzpusību. Arī iespēju vairāk laika veltīt ģimenei

"Vienā brīdī sapratu - iedama pa konkrēta teātra repertuāra politikas ceļu, stāvu uz vietas, par maz attīstos, sāku sevi atražot. Nolēmu, ka jāpieliek punkts un jāpāršķir jauna lappuse. Mana ģimene to novērtē. Lai gan reizēm projektu un izrāžu ir tik daudz, ka knapi varu paspēt. Protams, mūzika un skatuve ir mana mūža nozīmīga sastāvdaļa, bet, ja aizmirsīšu par privāto dzīvi, no manis arī kā no mākslinieces paliks mazāk. Nevēlos, lai mans mūžs sastāvētu tikai no koferiem un lidostām," saka Inga Kalna.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti