Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Alīdu Vāni

Rīta Panorāma

Intervija ar Uldi Auguli

Grāmata un CD veltīti Elgai Īgenbergai

Grāmatā un diskā apkopo estrādes žanra pamatlicējas Elgas Igenbergas veikumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Izdevniecībā "Upe tuviem un tāliem" sadarbībā ar Latvijas Radio izdota Elgas Igenbergas dziesmu izlase "Cauri pilsētai", kas papildina šogad klajā nākušo grāmatu "Dzīves riču raču", kas veltīta Elgas Igenbergas daiļradei.

"Mūzika man ir viss," - tā savulaik teikusi pianiste, komponiste un koncertmeistare Elga Igenberga, kuras ieguldījums latviešu estrādes mūzikas tapšanā nav bijis pienācīgi novērtēts. Populārās mūzikas pētnieces Daigas Mazvērsītes sarakstītā grāmata "Dzīves riču raču" un sastādītais ieraksts "Cauri pilsētai" ļauj ielūkoties estrādes žanra pamatlicējas daiļradē.

Elga Igenberga ir estrādes mūzikas pamatlicēja. Par šādu cilvēku rakstīt man likās svēts pienākums, reizē atspoguļojot notikumus, kā viņa varēja nonākt pie šīm kompozīcijām, kāda bija aina viņai apkārt. Kopumā viņai ir ap 300 dziesmām - gan ansambļiem, gan koriem, kā arī virkne skatuvisku darbu," stāsta Daiga Mazvērsīte.

Albuma devīze ir "Cauri pilsētai" ar apakšnosaukumu "Ratiņu stūmēju dziesma" jeb "Dziesma par veco ratiņu", kas ir viena no slavenākajām Elgas Igenbergas kompozīcijām un ko 1961.gadā pirmo reizi iedziedāja dziedošais aktieris un režisors Arnolds Liniņš.

Pārnestā nozīmē "Cauri pilsētai" - cauri Elgas Igenbergas dzīvei, jo manā izpratnē viņa bija pilsētniece. Viņa jūsmoja par Rīgu, mazāk uzturējās laukos. Lielā mērā viņas daiļrade arī veltīta Rīgas apdziedāšanai, ir arī dziesmas par jūru, bet galvenais ir saulainā dzīves izjūta, pozitīvisms," norāda Daiga Mazvērsīte.

Kā jau vēstījām, diskā dzirdama Lolita un Regīna Vambute, Valentīna Butāne, Mirdza Kalniņa, Sarmīte Ruta Roesa (Blūma), Arnolds Liniņš, Pauls Butkevičs un citi, bet pavadījumus atskaņo Radio simfodžeza orķestris Egila Švarca vadībā, Rīgas Estrādes orķestris, Alņa Zaķa vadītais Latvijas Televīzijas un Radio estrādes un vieglās mūzikas orķestris, kā arī instrumentālais ansamblis Raimonda Paula vadībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti