Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas vēstnieku NATO Māri Riekstiņu

Rīta Panorāma

Intervija ar premjerministri Laimdotu Straujumu

13.Starptautiskais Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem"

Festivālā «Ad Lucem» muzicēs kontrabasa virtuozs Daniēle Rokato

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Starptautiskajā Introvertās mākslas festivālā "Ad Lucem" 29.jūlijā plkst. 20 Rīgas Svētā Pētera baznīcā izskanēs programma "Ziemeļitālijas apgarotie. Daniēle Rokato un kontrabasi". Koncerta apmeklētājiem būs unikāla iespēja dzirdēt vienu no pasaules izcilākajiem kontrabasa spēles virtuoziem Daniēli Rokato kopā ar kontrabasu oktetu "Ludus Gravis".

Festivālam īpaši veidotajā laikmetīgās kamermūzikas programmā kontrabasa spēles virtuozs Daniēle Rokato kopā ar saviem kolēģiem no Itālijas kontrabasu okteta "Ludus Gravis" atskaņos dažādu kontinentu komponistu mūziku - koncertā skanēs Džona Keidža, Arvo Perta, Sofijas Gubaiduļinas un Daniēles Rokato darbi, kā arī bolīviešu komponista Edgara Alandias "Concerto Grosso" pasaules pirmatskaņojums un Terija Railija slavenā skaņdarba "In C" speciāli ansamblim "Ludus Gravis" veidotā versija "In D".

Savukārt 30.jūlijā plkst. 20 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Imanta Ziedoņa zālē skanēs programma "Austrumu horizonts". Austrumu un Rietumu kultūru sastapšanos izspēlēs pasaulē augstu novērtēts starpkultūru mūzikas ansamblis "Sarband". Programmas iedvesmas avots un muzikālais pamats ir Ulī Afkī, 17.gadsimta tulks, skolotājs un komponists, kura īpašā dzīve Austrumu un Rietumu kultūru krustcelēs ir visu laiku lielākās vērtības - cilvēcības - apliecinājums. Koncertā skanēs 16. un 17.gadsimta orientālā mūzika Ulī Afkī instrumentācijās, kristīgie un jūdaisma garīgie dziedājumi - psalmi un islāma garīgie dziedājumi, kurus papildinās dzejnieka un tulkotāja Ulda Bērziņa lasījumi no Korāna latviešu valodā, sūfiju dzejas un paša rakstīti dzejoļi par metafizisku tematiku, tā iezīmējot vēsturiskās paralēles ar izstādi "1514. Grāmata. 2014".

Kā vēstījām, 13. Starptautiskais introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" Rīgā norisināsies līdz 3.augustam.

"Ad Lucem" latīņu valodā nozīmē "uz gaismu", kas festivāla kontekstā apzīmē radošumu un gaismu ikvienā cilvēkā. "Kāpēc introverts? Tāpēc, ka es nevarēju atrast labāku vārdu. Garīgais nozīmē kādu konkrētu vienas konfesijas garīgumu, savukārt meditatīvs ir vairāk kā fona mūzika, bet tas, kas pasaka tieši šī festivāla būtību, ir vārds introverts. Mēs ārpusē nevaram atrast to, pēc kā mēs ilgojamies, to mēs varam atrast tikai sevī. Tam ir vajadzīga gan vieta, gan laiks, gan atmosfēra, un to visu festivāls rada," norāda festivāla direktore Sandra Zandberga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti