Kultūras ziņas

Atgriežas pozitīvo emociju šovs "Lai Top!"

Kultūras ziņas

Mēmas maskas izsaka vairāk par vārdiem

Korim "Kamēr…" 25!

Ešenvalds: Kad «Kamēr…» dzied, man ir tirpas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vēstīts, ka 25.maija vakarā viens no labākajiem Eiropas un Latvijas amatierkoriem, jauniešu koris “Kamēr…” Latvijas Nacionālajā operā svin 25 gadu jubileju. Komponists Ēriks Ešenvalds atzīst, kad "Kamēr..." dzied, viņam skrien tirpas. Savukārt diriģents Māris Sirmais novēl korim nepazaudēt to īpašo, ar ko koris slavens pasaulē.

Koncertā tiks izpildīti šim notikumam īpaši radīti trīs jaundarbi. Tos korim veltījuši komponisti Ēriks Ešenvalds, Raimonds Tiguls un Gabriels Džeksons.

Jubilejas koncertā koris rādīs trīs galvenos muzikālos virzienus – kora laikmetīgā a capella izpildījumu, kori, kā skatuviski kustīgu organismu, kā arī kori -  sadarbības partneri orķestrim, grupām un solistiem. Jubilejas koncertā atskaņos trīs jaundarbus.

"Kad “Kamēr…” dzied, tad man ir tirpas un, par šīm tirpām domājot top arī katrs mans opuss korim „Kamēr…”,” saka komponists Ēriks Ešenvalds.

Pie diriģenta pults stāsies tie, kas savulaik strādājuši korī – Ainārs Rubiķis, Mārtiņš Ozoliņš, Kaspars Ādamsons un tagadējais kora “Kamēr...” galvenais diriģents Jānis Liepiņš. Īpaši emocionāla būs arī kora dibinātāja un ilggadējā galvenā diriģenta Māra Sirmā uzstāšanās.

"Pasaulē ir daudz tehniski ļoti izcilu kolektīvu, bet ir kaut kas īpašs. Un pasaulē mani kolēģi bieži saka: "Tam "Kamēr..." ir tāda īpaša skaņa." Ir tāda īpaša "Kamēr..." skaņa .Es viņiem novēlu - varbūt var to skaņu mainīt, bet, lai vienmēr viņi ir ar kaut ko īpaši pasaules kontekstā!" novēl diriģents Māris Sirmais.

"Māris jau no sākta gala bija iedibinājis korim šo ārkārtīgo mūzikas cieņu un niansētību katrā mūzikas frāzē, kas tiek izdziedāta," norāda diriģents Jānis Liepiņš. "Tas ir niansēts piano, kas var aizvest līdz ekstāzes forte, un kad cilvēks stāv un dzied, arī viņa ķermenis muzicē līdz. Tās ir smalkas nianses, kas arī palīdz panākt to “Kamēr…” skanējumu."

Korī dzied ļoti dažādi cilvēki, kam ikdienā ir sava atšķirīga nodarbošanās. Liepiņš saka, kolektīvu vieno kopā dziedāšanas gēns un liela atbildība pret korim uzticēto.

"Koris „Kamēr…” ir diezgan liela ballīte ārpus koncertiem, ļoti nopietna attieksme pirms uzstāšanās un ļoti nenopietna attieksme pēc uzstāšanās," stāsta kora “Kamēr…” dziedātājs Andrejs Stupins. "Kopumā tā ir milzīga personiskā atbildība un gatavība savu biedru dēļ pārgrauzt rīkli uz skatuves un pēc tam arī pārgrauzt rīkli kādam kora biedram."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti