EBU koru konkursā uzvarējis Orhūsas meiteņu koris no Dānijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas Raidorganizāciju apvienības (European Broadcasting Union, EBU) rīkotajā koru ierakstu konkursā "Let the Peoples Sing 2015" uzvarējis Orhūsas meiteņu koris no Dānijas.

Jau vēstīts, ka konkursa finālu varēja klausīties radio "Klasika" tiešraidē no Bavārijas Radio pirmās studijas Minhenē.

Kā stāsta Latvijas Radio 3 - "Klasika" vadītāja Gunda Vaivode, kura vēroja konkursa finālu klātienē, Sudraba rozes kauss - konkursa galvenā balva - nonākusi īstajās rokās, lai cik mēs būtu patriotiski noskaņoti attiecībā uz Ārija Šķepasta vadīto kori "Austrums".

"Konkurence bija diezgan pieklājīga," norāda Vaivode, atgadinot, ka konkursa finālā piedalījās deviņi kori, kuri tika atlasīti jau iepriekš, tāpēc koris "Austrums" savā ziņā jau ir uzskatāms par uzvarētāju. "Tiem, kas bija zālē, viedoklis sakrita ar septiņiem žūrijas locekļiem."

Komentējot kora "Austrums" uzstāšanos, Vaivode uzsver, ka koris bija izvēlējies ļoti sarežģītu repertuāru. Katram korim tika dotas tikai 10 minūtes, lai parādītu, ko tas spēj. "Austrums" bija izvēlējies Dāvida Sandstrema Psalmu, bet otrs skaņdarbs bija Selgas Mences "Kalējs kala debesīs". Vaivode pieļauj, ka nedaudz citādāku "Austrums" varējis izvēlēties otru skaņdarbu, kas ļautu korim parādīt spēcīgāku kopskaņu.

Iepriekš Latviju šajā konkursā pārstāvējuši kori "Balsis", "Kamēr…", Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Pedagoģijas nodaļas ieviešu koris, Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris un "Sōla". Divas reizes Sudraba rozes kauss atceļojis arī uz Latviju - to savulaik ieguvis koris "Balsis" un JVLMA Pedagoģijas nodaļas sieviešu koris. Pēdējos sešus gadus konkursa finālā nebija iekļuvis neviens Latvijas kolektīvs.

Koris "Austrums" dibināts 1987.gadā un jau daudzus gadus ieņem vietu Latvijas labāko jaukto koru vidū. Kopš tā pirmsākumiem kora mākslinieciskais vadītājs ir Ārijs Šķepasts, bet ar kori strādā arī diriģenti Vilhelms Georgs Vācietis un Maksims Ļaščenko. Savā 28 gadu pastāvēšanas vēsturē koris uzkrājis plašu starptautisko pieredzi festivālos un konkursos, ar panākumiem uzstājoties Zviedrijā, Nīderlandē, Šveicē, Ungārijā, Francijā,  Ķīnā un citviet pasaulē.

Nākamais konkurss notiks pēc diviem gadiem Helsinkos. "Klasikas" vadītāja Gunda Vaivode aicina korus jau tagad sākt tam gatavoties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti