Dienas ziņas

Informatīva kampaņa Pasaules AIDS dienā

Dienas ziņas

Tiesas spriedumā uzņēmējs A.Kozulis attaisnots

Jēkaba Ozoliņa jubileja izskanēs koncertā

Diriģentam un mūzikas pedagogam Jēkabam Ozoliņam - 70

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

4.decembrī leģendārajam diriģentam, aranžētājam, mūzikas pedagogam Jēkabam  Ozoliņam būs 70 gadu jubileja. Par godu tai Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" notiks koncerts, kurā piedalīsies maestro Raimonds Pauls un citi populāri Latvijas mūziķi. Koncertā skanēs jubilāra tik iecienītā melodiskā džeza mūzika. Jēkaba Ozoliņa ieguldījums novērtēts gan mūzikas dzīvē, gan sabiedriskajā - pērn viņš ieguva Goda liepājnieka titulu, iepriekš saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni.

Diriģentu, mūzikas pedagogu, aranžētāju, četru Dziesmu un deju svētku virsdiriģentu, celmlauzi Jēkabu Ozoliņu "TV Kurzeme" sastop, kā allaž, nopietnu, cītīgi gatavojamies koncertam. Savā ilggadējā skatuves pieredzē mūziķis ir pamanījies mest izaicinājumus gan sev, gan citiem.

Kā izrādās, pirms vēl Latvijā notika grupas "Scorpions" simforoka koncerts, Liepājas simfoniskais orķestris Jēkaba Ozoliņa vadībā koncertēja kopā ar grupu "Līvi", tiesa, piedzīvojot satraucošus brīžus. "Izaicinājums bija samērā grūts. Pirmkārt, visas tās instrumentācijas veidošanas, arī diemžēl tās nelaimes, kas pavadīja "Līvu" grupu," stāsta Jēkabs Ozoliņš.

Daudzu gadu laikā, aranžējot visdažādāko mūziku, plecu pie pleca strādājot kopā ar maestro Raimondu Paulu, ir izdevies atklāt arī jaunus talantus. "Atnāca tāds mazs puisītis, 19 gadi, Andrītis. Viņš tā noskatījās uz viņu, pagāja kāds zināms laiks un viņš sāka viņam pievērst uzmanību. Piezvanīja un teica: "Vai biedrs Ērglis? Vai jūs nevēlētos piedalīties "Jaunajā vilnī"?" atminas Jēkabs Ozoliņš.

"Cik es pazīstu Jēkabu, viņš visu mūžu darbojies ar koriem. Kad es atnācu strādāt uz Liepāju, Jēkabs bija Liepājas simfoniskā orķestra diriģents.  To viņš turpina darīt joprojām, vēl viņš ir ļoti labs aranžētājs," tā Jēkabu Ozoliņu raksturo Liepājas simfoniskā orķestra mūziķis Guntis Kolerts, uzsverot, ka jubilārs visu savu mūžu interesējies par džezu, tas atspoguļosies arī koncertā: "Viņam ir džeza standarts - elks Kvinsijs Džons. Jēkabs ir bijis arī uz viņa koncertu. Sirdij tuvs. Koncertā skanēs vairāki bigbenda skaņdarbi."

Jubilejas koncerta pirmajā daļā, izpildot Imanta Kalniņa 4.simfoniju, uzstāsies arī viņa audzēkne, dziedātāja Ieva Dreimane. "Es mācījos mūzikas vidusskolā un biju jauns, zaļš gurķis. Man bija 15 gadi. Šīs sadarbības laikā Jēkabs Ozoliņš vienmēr ir licis man izaicinājumus, nevis palikt tajā latiņā, kurā es esmu, bet vienmēr iedevis kaut ko tādu dziedāt, kas man ir izaicinājums," atklāj Ieva Dreimane.

Koncerta īpašais viesis – maestro Raimonds Pauls kā pirmais ieskandinās Lielās zāles jauno, ekskluzīvo "Steinway & Sons" D klases koncerflīģeli. Maestro izpildīs virtuozus klavieru solo skaņdarbus, kas ļaus pilnībā izbaudīt jaunā instrumenta skanējumu.

Tāpat koncertā piedalīsies Aivars Hermanis, Raimonds Macats, Artis Orubs, Aivars Meijers, Andris Ērglis, Linda Rozentāle, arī Andris Ērglis, saksofonists Imants Meķis, apvienotais Kurzemes koris 110 cilvēku plašā sastāvā un Liepājas simfoniskais orķestris, kuru diriģēs pats jubilārs.

Jēkabs Ozoliņš atzīst, ka nepabeigtu darbu vēl esot gana daudz, tostarp - jāgatavojas Jaungada koncertiem un jāpagūst iemācīties kāds lielas formas darbs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti