Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Bērziņu un Sandru Freibergu

Rīta Panorāma

Ko likt uz Ziemassvētku galdā

Bēthovena simfonija un Šostakoviča klavierkoncerts

Ciklā «Eiropas Ziemassvētki» - Reinis Zariņš, Jānis Porietis un Andris Poga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

19.decembra vakara koncertu afišā ierakstīti trīs spožu Latvijas muziķu vārdi - pianists Reinis Zariņš, trompetists Jānis Porietis un diriģents Andris Poga, kuri ciklā "Eiropas Ziemassvētki" kopā ar "Sinfonietta Rīga" Lielajā ģildē atskaņos koncertu "Bēthovens un Šostakoviča klavierkoncerts".

Diriģents Andris Poga un pianists Reinis Zariņš jau iepriekš pārliecinājušies, ka viņu muzikālā doma pulsē līdzīgi. Vairākus gadus savu radošo dzīvi mūziķi nodevuši starptautiskas publikas vērtējumam, bet par sniegumu Latvijā abi saņēmuši Lielo mūzikas balvu.

"Šostakovičs - tā ir tāda kopīga ālēšanās brīžiem, kopīga saruna, kopīga tēmu atpazīšana, jo Šostakovičs šajā skaņdarbā ļoti spēlējas ar dažādiem raksturiem, ar dažādām citu komponistu tēmām. Protams, tur ir daudz ironijas, patiesībā varbūt pat arī sarkasma," teic Andris Poga.

Aizrautīgajam Dmitrija Šostakoviča Pirmā klavierkoncerta atskaņojumā diriģentam Andrim Poga, kamerorķestrim "Sinfonietta Rīga" un Reinim Zariņam pievienosies vēl viens domubiedrs - trompetists Jānis Porietis. Viņš pēc studijām ASV un doktora grāda iegūšanas atgriezies Latvijā.

"Šis skaņdarbs - es teiktu, ka tā ir jautra, lustīga pieeja visai tai lietai. Tur noteikti būs sadzirdams Haidns - tas noteikti ir spilgtākais moments," saka Jānis Porietis.

Šostakoviča Pirmais klavierkoncerts ar trompetes sola būs arī atgādinājums par Andra Pogas trompetista gaitām karjeras sākumā.

"Vispār man jāatzīstas savā biogrāfijas grēkā - šo koncertu esmu spēlējis kā trompetists pirms desmit gadiem. Jā, esmu spēlējis, bet nekad neesmu diriģējis, šī ir pirmā reize. Ar Reini tā ir lieliska sadarbība vienmēr, jo viņš vienmēr nāka ar savām ļoti skaidrām idejām," norāda Andris Poga.

Koncertā skanēs arī Ludviga van Bēthovena Trešā simfonija. Diriģents to sola atskaņot pēc iespējas autentiskāk tām laikam, kad Bēthovens simfoniju uzrakstīja.

"Mans skatījums ir - es mēģinu uzticēties saviem instinktiem. Es mēģinu maksimāli ieraudzīt to, kas jau ir uzrakstīts partitūrā. Šī kombinācija tad arī ir tas, kā es lasu Bēthovenu," norāda Andris Poga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti