Kultūras ziņas

Aivaram Hermanim jubileja!

Kultūras ziņas

NT jaunākā pirmizrāde rada jautājumus skatītājos

"Ceļojums uz Ameriku" kopā ar LNSO

«Ceļojums uz Ameriku» kopā ar LNSO un Risto Jostu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) ar igauņu diriģentu Risto Jostu un vijoles virtuozu Sandi Šteinbergu piektdienas, 6. marta, vakarā vedīs klausītājus ceļojumā uz Ameriku, piedāvājot ieklausīties 20. gadsimta lieliskāko amerikāņu komponistu melodijās. Koncerts tiešraidē klausāms Latvijas Radio 3 – „Klasika”.

Koncerta programmā divi Leonarda Bernsteina opusi. Viņš ir viens no 20. gadsimta izcilākajiem diriģentiem un komponistiem, slavens kā mūzikla “Vestsaidas stāsts” komponists. LNSO spēlēs komiskās operetes “Kandids” uvertīru un “Serenādi” pēc Platona “Dzīru” motīviem.

Izcilais igauņu diriģents Risto Josts Bernsteinu sauc par vienu no nozīmīgākajiem amerikāņu akadēmiskās mūzikas popularizētājiem.

„Bernsteina „Kandida” operetes uvertīra ir viens no lielākajiem meistardarbiem, manuprāt, viens no sarežģītākajiem skaņdarbiem orķestriem, kāds vispār sakomponēts. Šī paša autora „Serenāde” ir kaisles pilna, dziļi filozofiska, tajā pašā laikā sarežģīta un tomēr viegli plūstoša,” skaidro Risto Josts.

Vecākais no koncertā spēlētajiem komponistiem ir Čārlzs Aivss. Viņa “Trīs vietas Jaunanglijā” ir gan atsauce uz komponista dzimšanas vietu, gan Aivsa apcere un redzējums par baltādaino un melnādaino mūzikas savstarpējo ietekmi.

„ Varētu teikt, ka viņš ir amerikāņu mūzikas inovators, līdzīgi kā Stravinskis bija pasaules otrā pusē,” norāda diriģents.

Divdesmitā gadsimta amerikāņu mūzikas raksturlielumi ir nacionāls entuziasms, bigbendu un armijas orķestru spēles manieres ietekmes. Vienlaikus arī humoristiskas un impresionistiskas iezīmes. 

Iepriekš LNSO direktore Indra Lūkina  Latvijas Televīzijas raidījumā „Rīta Panorāma” izteicās, ka koncerts "Ceļojumu uz Ameriku” 6. martā Lielajā ģildē ir īstais, lai pavasarī radītu cilvēkos dzīvesprieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti