Boļeslavs Voļaks svin 70. jubileju ar koncertu Mūzikas akadēmijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar koncertu 21. novembrī plkst. 18 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē savu 70. jubileju svinēs JVLMA emeritētais profesors Boļeslavs Voļaks. Koncertā piedalīsies Boļeslava Voļaka brāsbends, atskaņojot G. F. Hendeļa un Dž. Gēršvina darbu aranžējumus. Ieeja par ziedojumiem.

Izcils pedagogs, trombonists, orķestra mākslinieks, diriģents, aranžētājs, šahists, nerimstošs ideju ģenerators – tā varētu raksturot šo temperamentīgo, ar milzīgām darba spējām apveltīto un zinātkāro poļu izcelsmes mūziķi Boļeslavu Voļaku, kura interešu spektrs ir tik dažāds – mūzika, māksla, šahs, zinātne, daudzu gadu garumā pētot ne tikai elpošanas jautājumus, bet arī, piemēram, „dubultlegāto”, pateicoties kuram bija iespēja atskaņotN. Rimska-Korsakova Kamenes lidojumu ar legato paņēmienu.

Mūzikas jomā Voļaks sevi ir pieteicis ar ļoti daudziem solo koncertiem un ierakstiem radiofonā gan ar savu ilggadējo koncertmeistaru profesoru Venti Zilbertu, gan dažādiem ansambļiem, gan pūtēju un simfoniskajiem orķestriem. Voļaks ir Kārļa Izarta starptautiskā konkursa "Jaunais virtuozs” dibinātājs (konkurss notiek no 1999. gada), jauniešu pūtēju orķestra "Klasika" dibinātājs un diriģents (2002- 2007), Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolas simfoniskā orķestra dibinātājs un diriģents (no 1997. gada), Latvijas Kultūrvēsturiskā mantojuma attīstības fonda valdes priekšsēdētājs (organizēti dažādi koncerti, izdoti orķestra "Klasika" CD, Jāņa Klišāna 60 gadu jubilejai veltīts CD utt.).  

Viena no Voļaka atšķirības zīmēm ir aranžētāja talants. Jau jaunībā Voļakam patika veidot pārlikumus trombonam savai koncertdarbībai, ar laiku viņš sāka aranžēt skaņdarbus saviem kolektīviem – pūtēju un simfoniskajam orķestrim un savam 1999. gadā dibinātajam Boļeslava Voļaka brāsbendam (iepriekšējais nosaukums Rīgas Jauniešu brāsbends), kurš guvis panākumus gan pašmāju konkursos, gan ārvalstīs, piemēram, 20. un 21. starptautiskajā Baltijas jūras valstu jauniešu pūtēju orķestru un brāsbendu festivālā Rostokā kolektīvs ieguva augstākās pakāpes diplomus un tika saņemta īpaša mūzikas izdevniecības balva par labāko mūsdienu mūzikas interpretāciju metāla pūšamajiem instrumentiem (tika atskaņota Viļņa Šmīdberga Sēru mūzika).

2004. gadā, savu piecu gadu jubilejā, kolektīvs ierakstīja pirmo kompaktdisku. Šobrīd brāsbenda mūziķi ir vadošie speciālisti Latvijā un strādā labākajos Latvijas orķestros, bet neskatoties uz to, labprāt sanāk kopā, lai realizētu dažādus koncertprojektus sava kolektīva dibinātāja, diriģenta un aranžētāja vadībā.

Koncerts JVLMA būs kā dubultjubileja – kolektīva 15 gadi un vadītāja un diriģenta 70.

Jāzeps: Boļeslavam Voļakam - 70!
00:00 / 15:05
Lejuplādēt

Signes Lagzdiņas interviju ar jubilāru klausieties un lasiet šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti