Kultūras ziņas

Valmierā būs vasaras teātra festivāls

Kultūras ziņas

Stikla pavēlnieka trauslie darbi

Atklāj mūzikas radīšanas noslēpumus

Bērni Liepājā atklāj mūzikas radīšanas noslēpumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kur komponisti rod iedvesmu mūzikai? Un kā tā tiek radīta? Uz šiem un citiem bērnu jautājumiem atbildes sniedza Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” notikušie trīs koncerti mazajiem klausītājiem. To laikā Liepājas simfoniskais orķestris (LSO) kopā ar  klarnetistu Egīlu Šēferu un komponistu Rihardu Dubru ļāva bērniem ielūkoties mūzikas radīšanas noslēpumos.

Koncerta laikā norisinājās sarunas par jautājumiem, kas ir interesantas mazajiem klausītājiem, lai gan pasākuma vadītājs nenoliedz, ka šāds koncerts arī pieaugušajiem sniegtu jaunu informāciju.  Mūziķis Egīls Šefers stāsta, ka iecere par šo pasākumu radusies LSO, kam bija vēlme izveidot izglītojošu koncertu jaunajai paaudzei.

“Bērniem ir ārkārtīgi svarīgi, lai viņus iesaista. Ja bērns vienkārši sēž un skatās, kā tur divi pieauguši onkuļi uz skatuves sarunājas, viņam ātri paliek garlaicīgi. Bet, ja bērnam pašam jautā un viņš pats sāk domāt līdzi, tas ir ļoti svarīgi,” uzskata mūziķis Egīls Šēfers.

Komponists Rihards Dubra atzīst, ka koncerts viņam sniedza pozitīvas emocijas un viņš bija patīkami pārsteigts par to, cik atvērti bērni uztvēra un iesaistījās notiekošajā.

"Akmentiņš pieaugušajiem. Bērni, ja klausās, tad viņi klausās – viņi varbūt var paknosīties, bet viņi klusajās vietās skaļi nešķauda, neklepo," saka komponists. "Tā ir drusku tāda nepatīkama, es nezinu, mode vai kaut kas tāds, kas mums ir ienācis diemžēl no kaut kurienes, jo tas būtu tikai smalki, ja klusā vietā kādam nāk klepus, paciesties kaut vai līdz tai skaļajai, jo mūzika tā tiek pārtraukta.”

Pasākumā skanēja Trešais Liepājas koncerts klavierēm un orķestrim. Koncerta vadītājs Egīls Šēfers atklāj, ka oktobrī tiek plānots nākamais koncertu cikls ar citādāku programmu, taču par sīkākām detaļām pagaidām klusē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti