Balvos skanējumu sāk 17. kamermūzikas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šajā nedēļas nogalē Balvos jau 17.reizi tiks aizvadīts ikgadējais Balvu Kamermūzikas festivāls. Četros koncertos, Balvu muižā pulcējot profesionālās mūzikas izpildītājus, Ziemeļlatgales mazpilsētas iedzīvotājiem un viesiem piedāvās iespēju baudīt izsmalcinātu koncertprogrammu.

 

Sestdienas pēcpusdienā Balvu muižas kamerzālē ar koncertprogrammu “Smalkums un elegance” savu skanējumu uzsāks ikgadējais Balvu kamermūzikas festivāls. Šis festivāls nelielajā Ziemeļlatgales pilsētā jau kopš 2000. gada kļuvis par īpašu vasaras nogales tradīciju. Festivāla aizsākumus labprāt atceras ilggadējais pasākuma rīkotājs Balvu mūzikas skolas direktors Egons Salmanis: “Sakrita daudzi faktori vienlaicīgi, kad Gints Kārkliņš, kas tajā laikā organizēja Latvijas mūzikas dzīvi, interesējās, kur mūsu valstī ir skanīgas zāles. Arī es iedegos ar šo ideju, jo šīs profesionālās kamermūzikas festivāls ir labs balanss izklaides mūzikai, kas skan mums visapkārt.”

Kopumā 17 gados festivāls piedzīvojis gan pacēlumus, gan smagākus brīžus, kas apdraudēja pat tā tālāku pastāvēšanu, stāsta Salmanis: “Lielkrīzes laikā festivāls faktiski bija tuvu tam, ka izbeigtos, ja vien nebūtu ļoti atsaucīgs draugs, kolēģis Uldis Lipskis, tagadējais Liepājas simfoniskā orķestra direktors, kurš faktiski atveda savus mūziķus no Liepājas un balvēniešiem uzdāvināja 10. kamermūzikas festivālu, kas ļāva bez pārtraukuma turpināt tradīciju.”

Arī šodien Liepājas simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis par īpaši svarīgu uzskata profesionālās mūzikas pieejamību un tās klātbūtni ne vien lielākās pilsētās, bet arī mazpilsētās: “Ja arī šobrīd valsts politika ir tāda, ka ir uzceltas brīnišķīgas koncertzāles, tas ir ļoti labi, bet tas nenozīmē, ka pārējām vietām tā kā maziem veikaliņiem jāatmirst, lai paliek tikai lielveikali - jo sevišķi tagad ir svarīga misija braukt pie cilvēkiem arī uz nelielākām pilsētām.”

Šāda vērienīga festivāla organizēšana mazai pilsētai izmaksā gana dārgi, tādēļ katru gadu ir jādomā, kā sarūpēt nepieciešamo finansējumu, atklāj Balvu kultūras un atpūtas centra pārstāve Ilga Oplucāne: “Šis projekts ir ļoti dārgs priekš Balvu pilsētas. Ar domes piešķirto naudu nekad nepietiek. Papildu finansējums katru gadu jāpiesaista arī no projektiem, piesaistot līdzekļus no Valsts kultūrkapitāla fonda, no Latgales programmas vai Kultūras ministrijas. Mēs jau nekad nevaram to atpelnīt ar biļetēm, un ja pašvaldība neatbalstīs šo projektu, tad tā vienkārši nebūs.”

Par spīti sarežģījumiem arī šogad divās dienās te, gleznainā Balvu ezera krastā esošajā muižā, klausītājiem tiks piedāvāti kopumā četri profesionālas mūzikas koncerti.

“Festivāls sāksies ar skaistu koncertu “Smalkums un elegance”, kurā piedalīsies dziedātāja Inga Šļubovska, flautiste Dita Kreinberga un pianiste Agnese Egliņa. Šie mākslinieki Balvos bijuši vairākkārt, viņi ir iemīļoti, un publika zina, uz ko nāk. Otrais koncerts ir stīgu kvintets, un novitāte - akordeons klāt. Trešajā koncertā būs sitaminstrumentu virtuozs Rihards Zaļupe un brāļi Petrauski. Noslēgumā Rīgas saksofonu kvartets un Herta Hansena, klavieres,” programmu izklāsta Egons Salmanis.

Kamermūzikas festivāls Balvos savu vietu jau ir iekarojis. Lai arī ne visi uzrunātie vietējie iedzīvotāji festivālu iepriekšējos gados ir apmeklējuši, tomēr kopumā balvēnieši šādu profesionālās mūzikas pasākumu vērtē atzinīgi.

Arī Balvu kultūras un atpūtas centra pārstāve Ilga Oplucāne pa šiem gadiem festivālā novērojusi, ka tam izveidojusies sava pastāvīgā auditorija: “Apmēram viens simts cilvēku ir regulārie apmeklētāji, tos mēs pat vārdā varam nosaukt, un tad ir viesi, kas brauc no tuvākiem novadiem. Agrāk daudzi brauca no Rēzeknes, no Gulbenes, no Alūksnes. Mums nepieciešams kaut kas, lai mēs varam radoši dzīvot vai strādāt, un ir tādi cilvēki, kuriem vajadzīgas tādas labas lietas, kas novērtē, kas atbrauc un seko līdzi un meklē.”

17. kamermūzikas festivāls simtgadīgās Balvu muižas koncertzālē sāksies jau šodien četros pēcpusdienā, profesionālās mūzikas cienītājiem piedāvājot gan Latvijas, gan ārzemju komponistu skaņdarbus, vieglu instrumentālo mūziku, tango ritmus un citas muzikālas noskaņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti