Rīta Panorāma

Intervija ar mūziķi Aiju Andrejevu un Kārli Būmeisteru

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Viju Piziču

Angļu Ziemassvētki  - ģitārists Kaspars Zemītis un Latvijas Radio koris

Ar mierpilnu koncertu atklās festivālu «Eiropas Ziemassvētki»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Mēs nekad nevaram sasniegt dievišķā skaistuma pilnību, taču varam un vajag uz to tiekties,” tā ir britu komponista Džona Tavenera atziņa, kura precīzi raksturo festivāla “Eiropas Ziemassvētki” atklāšanas koncertu 9.decembrī Svētā Jāņa baznīcā. Angļu Ziemassvētku mūzikas programmu sakārtojis diriģents Mārtiņš Klišāns, un tā skanēs kopā ar Latvijas Radio kori un ģitāristu Kasparu Zemīti.

Kad Zemītis no savas ģitāras izvilina pirmos akordus variācijai par angļu Ziemassvētku dziesmu “Kas ir šis bērns?”, mūzikas skaņas ievada mierpilnā pasaulē.

"Es neizvēlējos izmantot visu tekstu, un es apzināti izvēlējos izmantot tikai šo pirmo jautājumu: "Kas ir šis bērns?" Manuprāt, tas ir ļoti svarīgi šajā laikā, kad visiem uzreiz ir gatavas atbildes. Kas ir šis bērns? Arī pēc 2000 gadiem uz to nevar atbildēt. Tas, manuprāt, ir lieliski, ka mēs katrs pats meklējam atbildi priekš sevis," stāsta Zemītis.

Zemītis par sadarbību ar Latvijas Radio kori saka: "Es esmu svētīts, un iespēja muzicēt kopā man ir dāvana adventa laikā."

"Man šķita, ka vajag pieaicināt kaut ko, kas nodrošinātu intīmu, meditatīvu atmosfēru, jo Ziemassvētki arī asociējas ar stresu, kas ir saistīts ar visādām dāvanu sagādēm.

Man liekas, ka vajag apsēsties, ieklausīties, un neko labāku kā ģitāru baznīcā es neizdomāju," stāsta Klišāns.

Festivāla “Eiropas Ziemassvētki” 9.decembra koncertprogrammu, kura izskanēs Svētā Jāņa baznīcā, sakārtojis diriģents Mārtiņš Klišāns. Viņam šis ir debijas koncerts kopā ar Latvijas Radio kori. Koncertā izskanēs izcilo britu komponistu Elgara, Britena un Tavenera mūzika.

"Ja tev ir dots rokās tāds lielisks instruments, kāds ir Radio koris, tad gribas muzikālās sarežģītības latiņu pacelt augstāk un iestudēt kaut ko muzikāli sarežģītāku, kāds ir Elgars, kāds noteikti ir Britens ar "Cecīlijas odu". Cecīlija mums visiem ir kopējā aizgādne, viņa ir kā mūza, kas nolaižas no debesīm un palīdz komponistiem komponēt un mūziķiem interpretēt," klāsta Klišāns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti