Ar jaunu vērienu koncertdzīvē ienāk Jurjānu Andreja pūtēju konkurss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar jaunu vērienu Latvijas koncertdzīvē ienāk Jurjānu Andreja starptautiskais pūšaminstrumentālistu konkurss. 2016. gada rudenī būs koka pūšaminstrumentālistu un 2017. gada pavasarī – metāla pūšaminstrumentālistu sacensība, lsm.lv pavēstīja  konkursu rīkotāji.

Jurjānu Andreja VI starptautiskais koka pūšaminstrumentālistu konkurss noritēs no 7. līdz 14. oktobrim. Pieteikumus iesniedza ap 200 dalībnieku. Atlasi izturēja puse no viņiem: 23 flautisti (septiņi no Latvijas), 17 obojisti (divi no Latvijas), 21 klarnetists (astoņi no Latvijas), 15 fagotisti (četri no Latvijas), 22 saksofonisti (četri no Latvijas). Konkursantu vecums – līdz 30 gadiem.

Līdzās Latvijas jaunajiem mūziķiem konkursam pieteikušies pārstāvji no Austrijas, Beļģijas, Dānijas, Francijas, Igaunijas, Izraēlas, Japānas, Kanādas, Krievijas, Ķīnas, Lietuvas, Polijas, Slovēnijas, Spānijas, Turcijas, Ukrainas, Vācijas un Venecuēlas.

Jaunos mūziķus vērtēs žūrija, kurā būs seši dalībnieki: viens no pasaules ievērojamākajiem flautistiem Fēlikss Rengli (Šveice), Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) pirmā flauta Dita Krenberga (Latvija), Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas Pūšamo un sitamo instrumentu nodaļas vadītājs, obojists Roberts Beinaris, Nikolaja Rimska-Korsakova Sanktpēterburgas Valsts konservatorijas docents, klarnetists un saksofonists Andrejs Boļšijanovs (Krievija), Sibēliusa Mūzikas akadēmijas un Tamperes Mūzikas akadēmijas docētājs, saksofonists Jonatans Rautiola (Somija) un Bergenas filharmoniskā orķestra pirmais fagotists, Grīga akadēmijas un Bergenas universitātes docētājs Pers Hanevolds (Norvēģija).

Konkursantu repertuārā iekļauta arī Latvijas komponistu mūzika. II kārtā flautistiem viens no trim skaņdarbiem būs Pētera Vaska “Ainava ar putniem”, klarnetistiem – Riharda Zaļupes “Nospiedums”. Obojisti jau I kārtā atskaņos Pētera Vaska “Pieskārienus”. Uz II kārtu tikušie fagotisti kā vienu no trim opusiem spēlēs Pētera Plakida "Capricetto con Nemorino", savukārt saksofonisti II kārtā spēlēs Alvila Altmaņa “Fantāzijvalsi”, kas komponēts speciāli šim konkursam.

Konkurss būs trijās kārtās. Pirmās divas kārtas notiks Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA). Trešā kārta un noslēguma koncerts – Lielajā ģildē. Uz trešo kārtu tikušie konkursanti 13. oktobrī plkst. 19 uzstāsies ar LNSO, ko diriģēs viens no konkursa rīkotājiem, JVLMA docents un LNSO asistentdiriģents Guntis Kuzma.

14. oktobrī plkst. 19 Lielajā ģildē notiks konkursa noslēguma koncerts. Tajā žūrijas priekšsēdētājs Fēlikss Rengli spēlēs solo Fransuā Devjēna rotaļīgajā Otrajā flautas koncertā un būs arī jaundarba pirmatskaņojums – Ilonas Breģes “Ceturtais Rīgas koncerts” trompetei, trombonam, tubai un orķestrim. Solisti – metāla pūšaminstrumentu spēles meistari, LNSO grupu koncertmeistari Jānis Porietis, Kaspars Majors un Raivis Māgurs. Arī šajā koncertā LNSO diriģēs Guntis Kuzma.

Jurjānu Andreja vārdā nosauktais pūtēju konkurss pēc Gunāra Ordelovska ierosinājuma pirmoreiz notika 1981. gadā, kad Jurjānu Andreju pieminēja 125. dzimšanas dienā. Turpmākie konkursi noritēja 1991. un 1996. gadā, pēc tam pamīšus koka un metāla instrumentu spēlētājiem 2001., 2005., 2006., 2008. un 2010. gadā.

Konkursu rīko Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti