Aicina ziedot NSRD albuma «Kuncendorfs un Osendovskis» aranžijas pirmatskaņojumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kā viens no centrālajiem Hardija Lediņa gada notikumiem ir iecerēts NSRD albuma "Kuncendorfs un Osendovskis" aranžijas pirmatskaņojums valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" izpildījumā, diriģenta Normunda Šnē vadībā. Lai šo ieceri realizētu, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) aicina ziedot.

Jaunais komponists Platons Buravickis ir radījis nošu partitūru stīgu orķestrim, aranžējot NSRD albumu "Kuncendorfs un Osendovskis", kas tiek uzskatīts par vienu no spilgtākajiem latviešu postmodernās avangarda mūzikas piemēriem. NSRD albums "Kuncendorfs un Osendovskis" tika ierakstīts 1984.gadā mājas ierakstu studijās Bānūžos un Pārdaugavā, ko 1985.gadā producēja Ingus Baušķenieks. Savukārt 1999.gadā tas tika pārizdots diska un kasetes formātā.

Lai realizētu šo ieceri un veicinātu laikmetīgās mūzikas jaundarbu radīšanu un publisku atskaņošanu, ir nepieciešams papildu finansējums. Kā norāda LLMC pārstāvji, šī ir iespēja atbalstīt gan Hardija Lediņa gada norisi, gan veicināt laikmetīgās mūzikas jaunradi, publisku atskaņošanu un saglabāšanu materiālā veidolā. LLMC aicina NSRD draugus finansiāli atbalstīt projektu, kā arī dalīties ar informāciju par šīs kopfinansēšanas platformas darbību. Plašāka informācija par ziedošanu pieejama "Projektu bankas" platformā internetā.

Projekta nozīmību komentē mūzikas eksperts Orests Silabriedis: "NSRD ir fenomens, kas diez ko nepakļaujas verbāliem aprakstiem. Ir jāklausās. Vienkārši jāklausās. Var noderēt arī laikabiedru atmiņas. Bet ir vēl trešais ceļš - mīklas pārmīcīšana. Tieši par to ir runa Laikmetīgās mākslas centra piedāvātajā projektā, kur NSRD stāsts par Jūliju, leduslāčiem, priežu čiekuriem, karstvīnu, etiķi, bundziniekiem un citiem (nerunājot par Albertu un Alfrēdu), kas pazīstams ar nosaukumu "Kuncendorfs un Osendovskis", tiek pārstrādāts jeb pārmīcīts jaunā kvalitātē, respektīvi, aranžēts valsts kamerorķestrim "Sinfonietta Rīga"."

Orests Silabriedis uzsver, ka jaunais komponists Platons Buravickis ir neordināra personība, viņš esot labi piemērots darbam ar NSRD materiālu, jo "šim puisim ar eleganto tauriņu un smalkajām kurpēm labi pazīstamas dzīves galējības - uz savas ādas pārbaudīta kuģu remontrūpnīcas gaisotne un turpat līdzās mākslas pasaules matērijas no vecmodīgām klavierēm līdz mūslaiku elektronikas jaunākajiem sasniegumiem".

"Līdz ar sāgas "Kuncendorfs un Osendovskis" pārtapšanu jaunās skaņās par šo fenomenu uzzinās plašāks klausītāju loks. Nav taču te jāstāsta, kāda nozīme ir puslīdz izglītotas sabiedrības kopīgam informācijas laukam, lai vispār būtu iespējama saruna! Un saruna nav iespējama bez atmiņām, precīzāk, neaizmiršanas un atgādinājumiem. Lai paplašinās apvārsnis un asociāciju telpa. Jā, kas galu galā ir tie apbrīnojamie cilvēki, kas parudens mežā sēņu un ogu pilnbrieda laikā staigā pa mežu bez groziem un bez nažiem. Kas viņi ir? Par to stāsta "Kuncendorfs un Osendovskis"," norāda Orests Silabriedis.

Koncerts, kurā tiks atskaņota NSRD albuma "Kuncendorfs un Osendovskis" aranžija, iecerēts kā Hardija Lediņa gada kulminācijas un noslēguma pasākums. Kā norāda LLMC pārstāvji, ja izdosies piesaistīt papildu finansējumu, tas tiks izdots arī audio ieraksta formātā. Koncerts notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas koncertzālē.

Ziedojumu vākšanas kampaņa ilgs vēl divus mēnešus, kuru laikā LLMC cer savākt nepieciešamos 3000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti