Adventes laikā top jaunas Ziemassvētku dziesmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdzīgi kā Latvijas valsts svētki novembrī, arī adventes laiks jaunajiem un jau pieredzējušiem mūziķiem kalpojis par iedvesmu jaunu dziesmu ierakstīšanai un publiskošanai.

  1. Marta Grigale debitē ar “Ziemassvētku valsi”
  2. Elizabete Zagorska piedāvā dziesmu “Eglīte zaļā”
  3. Lauris Valters laiž klajā dziesmu ar Ineses Zanderes vārdiem
  4. Mikam Dukuram singls “Ziemas Svētki”
  5. Igo un Jānis Strazds rada jaunu dziesmu

 

Marta Grigale debitē ar “Ziemassvētku valsi”

Marta Grigale, kura līdz šim zināma kā aktrise, pieci.lv ētera balss un 360TV seja, nākusi klajā ar svētku sezonas dziesmu "Ziemassvētku valsis".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Šis ir Martas Grigales pirmais oficiālais singls. Marta ir gan dziesmas vārdu, gan mūzikas autore, bet mūzikas līdzautors - mūziķis un viņas dzīvesbiedrs Kaspars Grigalis. Ieraksta tapšanā piedalījies pianists Ritvars Garoza un dziesmas līdzproducents Gints Stankevičs.

Marta Grigale ar mūziku nodarbojas jau sen un ir apguvusi muzikālā teātra aktiermeistarību Londonas Mūzikas koledžā, Rietumlondonas Universitātē. Pēc atgriešanās Latvijā piedalījusies vairākās muzikālās izrādēs, dzied Nacionālā teātra iestudējumā "Jūtu tektonika".

"Man Ziemassvētkos ļoti gribas kaut ko īstu. Tas, ka visapkārt ir grezni rotājumi un veikalu skatlogi pilni ar vilinošām dāvanām, protams, ir jauki, bet patiesu svētku sajūtu iespējams atrast, tikai kādu patiešām mīlot. Ziemassvētki un mīlestība, manuprāt, ir sinonīmi, tāpēc, radot šo dziesmu, nebaidījos runāt par jūtām. "Ziemassvētku valsis" viennozīmīgi ir mīlestības dziesma," par jauno singlu saka tā autore un izpildītāja.

Elizabete Zagorska piedāvā dziesmu “Eglīte zaļā”

Ziemassvētku laikā dziedātāja Elizabete Zagorska izdevusi jaunu dziesmu “Eglīte zaļā”, kuras noskaņa un vārdi veidoti pēc Kārļa Skalbes noveles “Ziemassvētki būdiņā” motīviem.

Dziesmas muzikālo aranžējumu veidojis Gints Stankevičs, izmantojot Nika Matvejeva mūziku, vārdu autors Marats Samauskis, vokāls Elizabete Zagorska un muzikālais pavadījums Artjoms Sarvi.

Kaut arī dziesma savā laikā bija Nacionālā teātra Ziemassvētku koncerta repertuārā, tagad tā ir ieguvusi pavisam jaunu skanējumu.

Elizabete Zagorska, iedziedot jauno dziesmu, pasauli uztver kā laiku, kad visa pasaule uz laiku kļūst tīrāka un gaišāka.

“Es no sirds jūtu to, cik pasaule ir atvērta mīlestībai, cik gaiši ir dziesmas vārdi un Nika Matvejeva mūzika. Skumji, ka Niks tagad muzicē Dieva valstībā, taču tas spēks un enerģija, ko dod mūzika – ir palikusi, lai mēs tajā ieklausītos. Visiem klausītājiem novēlu daudz prieka, un šajos svētkos dāvinu vienu no skaistākajām Ziemassvētku dziesmām “Eglīte zaļā””, atzīst dziedātāja.

Lauris Valters laiž klajā dziesmu ar Ineses Zanderes vārdiem

Mūziķis Lauris Valters klausītājiem nodod jaunu Ziemassvētku dziesmu “Ziemassvētki manā ielā”.

Mūzikas komponists dziesmai ir Laura Valtera tēvs Egons Valters, dziesmas stīgu aranžiju veidojis kolēģis no grupas “ēnas” laikiem - Dāvis Ābrams. Savukārt vārdu autore ir pazīstamā dzejniece un bērnu literatūras autore Inese Zandere. Dziesmas radīšanā piedalījušies mūziķi no stīgu kvarteta “Kvartz”. Ieraksts tapis Reiņa Briģa studijā, viņš arī veicis skaņas apstrādi. Video klipā redzamā mazā māksliniece ir Kate Volkova. Video autors ir Kristaps Selga.

“Šī ir jauka, sirsnīga, gaiša dziesma, kura šajā laikā izgaismo sirdis, padara siltākas sajūtas! Jo tas taču ir brīnišķīgi, ka mums katram ir labs prāts, kā lieliska adventes un Ziemassvētku rota. To arī visiem no sirds novēlu - mieru, gaišumu un mīlestību!” - tā Lauris Valters.

Lauris Valters ir mūziķis un dzejnieks, kuru klausītāji vairāk iepazina grupas “ēnas” sastāvā, kas uz Latvijas mūzikas skatuves savu aktīvo muzikālo darbību realizēja no 2000. līdz 2012.gadam. Šajā gadā Lauris Valters un viņa draugu apvienība “NeParasts Bars” izdevuši singlu un videoklipu "Tur un Te”, kā arī nupat sadarbībā ar dziedātāju Aiju Andrejevu laists klajā singls “Būtu tā vērts”.

Mikam Dukuram singls “Ziemas svētki”

Mūziķis Miks Dukurs pirms Ziemassvētkiem radījis kompozīciju, kurā aicina gan priecāties un baudīt dzīvi, gan “salāpīt” sabojātās attiecības.

“Četras adventes, Ziemassvētki un Jaunais gads, viss decembris kopumā, manuprāt, ir laiks, kad apkopot domas par jau paveikto un turpmāko," saka Dukurs. "Līdz ar vēsumu tiek atnests arī miers un klusums. Decembri sajūtu kā mēnesi, kad ziema svin, tādēļ vēlējos uzrakstīt skaņdarbu, kas būtu veltīts šim brīnumainajam gaidīšanas laikam. Man patīk, ka šis laiks ir balts, taču, ja arī šogad mums nepaveiksies ar sniegu, tad meklēsim to sajūtu citur! Dziesmās, mandarīnos, [filmā] “Viens pats mājās” un vienkārši vadot laiku ar sev tuviem cilvēkiem. Novēlu visiem izbaudīt Ziemassvētkus, būt kopā ar tiem, kas mums vistuvāk un kaut reizi gadā atcerēties arī par tiem, kuri tālāk. Pāris dienās, protams, nesasmelsi, kas pa gadu izliets, bet šis var būt arī piemērots laiks izlīgt. Priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu Jauno gadu!”

Mūzikas, teksta un aranžējuma autors ir pats Miks Dukurs. Dziesmu miksējis un māsterējis Jānis Šmēdiņš (Prime Time Records).

Igo un Jānis Strazds rada jaunu dziesmu

Gaidāmajos koncertos „Ziemas svētki vēju pilsētā”, kuri norisināsies 19.decembrī Liepājā, koncertzālē „Lielais dzintars”, līdzās Ērika Ešenvalda, Pētera Vaska, Andra Kontauta un citu latviešu un aizrobežu komponistu skaņdarbiem, skanēs arī Liepājas komponista Jāņa Strazda radītas dziesmas, tostarp pirmatskaņojums dziesmai „Viss šonakt ātrāk rimis”, kuras teksta autors ir mūziķis Igo.

„Kopā ar Igo esam radījuši ne vienu vien dziesmu, taču šī ir pirmā mūsu kopējā Ziemassvētku dziesma. Manuprāt, dziesmas tekstā Igo precīzi noķēris īsto Ziemassvētku sajūtu. Pasaulē dosies sirsnīgs un šim laikam ļoti piestāvošs skaņdarbs”, par jauno dziesmu stāsta komponists Jānis Strazds. Dziesmu „Viss šonakt ātrāk rimis”  koncerta apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt “Ziemas svētki vēju pilsētā” koncertos, kā arī radiostacijās, lai priecētu visus īpašajā Ziemassvētku gaidīšanas laikā.

„Šajā dziesmā izauklēts katrs vārds, katra zilbe un katra skaņa, lai precīzi nodotu klausītājiem to – vārdos grūti izstāstāmo, īpašo, mierpilno nokaņu, kur novēlam saklausīt, atrast un piedzīvot ikvienam," stāsta dziesmas teksta autors un koncerta dalībnieks, mūziķis Igo.

Mūziķi gan pagaidām nepiedāvā dziesmas ierakstu.

Turpinājums, iespējams, sekos...

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti