Kultūra

Dokumentālā filma "Vārpa - apsolītā zeme" - par Latvijas baptistu pārcelšanos uz Brazīliju

Kultūra

Rēzekne daudzveidīgo vēsturi cenšas apzināt rakstu krājumā «Ebreju Rēzekne»

Koncertzālē „Lielais dzintars” izskanēs komponista Sandstrēma oratorija „Mesija”

120 minūtēs mūzikā atklās Jēzus dzīvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pirmo reizi Latvijā un Ziemeļeiropā Lielajā Piektdienā koncertzālē „Lielais dzintars” izskanēs pasaulē slavenā skandināvu izcelsmes komponista Svena Dāvida Sandstrēma oratorija „Mesija”, 120 minūtēs mūzikā atklājot Jēzus dzīves stāstu no dzimšanas līdz pat augšāmcelšanās brīdim.

Mūziķi to jau nosaukuši par unikālu iespēju Latvijas klausītājiem. Skaņdarbu atskaņos Liepājas simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris „Latvija” diriģenta Māra Sirmā vadībā un četri solisti – Elīna Šimkus, Laura Teivāne, Rihards Millers un Staņislavs Ļeontjevs.

Koncertzālē „Lielais dzintars” Liepājas simfoniskā orķestra mūziķiem un solistiem mēģinājuma laikā šovakar pievienosies Valsts akadēmiskais koris „Latvija”.

Diriģents Māris Sirmais sarunā atklāj, ka Sandstrēma skaņdarba atskaņošanā īpaši nozīmīgs ir tieši koris. Pēc Liepājas koncerta mūziķi dosies uz Lietuvu, kur notiks Šauļu garīgās mūzikas festivāls. Tas būs notikums ne tikai Latvijas, bet visas Baltijas mūzikas dzīvē, uzver Māris Sirmais.

„Šis opuss prasa ne tikai ļoti labu orķestri, ne tikai ļoti labus solistus, bet patiešām izcilu kori. Liepājā dziedās Valsts akadēmiskais koris „Latvija”, bet Lietuvā mēs būsim 150 dziedātāji, jo pievienosies Šauļu un Viļņas profesionālais koris. Tur būs milzīgs sastāvs. Orķestris un solisti būs tie paši, kas Liepājā,” stāsta diriģents.

Soliste Elīna Šimkus komponista Svena Dāvida Sandstrēma oratoriju „Mesija” raksturo kā ritmiski sarežģītu skaņdarbu ar plašu diapazonu solistiem. Pirmatskaņojums būs notikums gan mūziķiem, gan klausītājiem.

„Tas ir pirmatskaņojums ne tikai Latvijā, bet arī visā Ziemeļeiropā, Baltijā. Zinu, ka oratorija atskaņota vienu reizi pirms vairākiem gadiem Vācijā. Domāju, ka Latvijas klausītājiem tā ir unikāla iespēja – šo skaņdarbu piektdien dzirdēt,” uzsver Elīna Šimkus.

Soliste Laura Teivāne izceļ skaņdarba emocionalitāti. Viņai piektdienas koncerts būs debija uz „Lielā dzintara” skatuves, turklāt atgriešanās mājās - Liepājā - pēc sešiem gadiem. Tā būs iespēja arī mūziķes pedagogiem klātienē vērot savas audzēknes izaugsmi. Laura Teivāne ir "Lielās mūzikas balvas 2016" nominante „Gada jaunais mākslinieks”: „Pārsteidzoši, man kā liepājniecei tā ir pirmā reize šeit... Mūzika ir ļoti skaista, ja visi uzdevumi tiek izpildīti, tad mūzika ir ļoti pacilājoša. Ļoti interesants salikums gan orķestrim, gan solistiem.”

Sansdtrēma radītā 21.gadsimta „Mesija” tiek uzskatīta par vienu no mūsdienu nozīmīgākajiem sakrālajiem sacerējumiem. Diriģents Māris Sirmais uzsver, ka Sandstrēma skaņdarbs ir laikmetīga mūzika ar laikmetīgu valodu.

„Tajā pašā laikā Svena Dāvida Sandstrēma valodas pašmērķis nav būt sarežģītai. Mūzikā ir tik daudz apskaidrības. Viņš ir lielmeistars, kurš veido atsauces uz cita laika mūziku, kurš izmanto vecklasiku, un tikai varbūt finālā viņš nāk ar laikmetīgu redzējumu un pieredzi. Tā ir tonāla mūzika ar dzīvu valodu. Ir sajūta, ka mūzika rakstīta kādai filmai,” saka Māris Sirmais.

2009.gadā šo oratoriju “Mesija” Svenam Dāvidam Sandstrēmam pasūtināja par godu Georga Frīdriha Hendeļa jubilejas gadam prestižā Štutgartes Starptautiskā Baha akadēmija un Oregonas Baha festivāls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti