Kultūra

Dailes teātrī šonedēļ "Toma Sojera piedzīvojumi" pirmizrāde

Kultūra

Anitai Rozentālei personālizstāde Kalnciema kvartālā

"100 baltas dvēseles" izdod albumu "Vienaldzība"

«100 baltas dvēseles» laiž klajā albumu «Vienaldzība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Drīzumā ceļu pie klausītājiem sāks grupas „100 baltas dvēseles” otrais albums „Vienaldzība”, kura repertuāru varēs dzirdēt arī koncertā 10.septembrī Vidzemes koncertzālē „Cēsis”. „100 baltas dvēseles” ir kolektīvs ar Latvijas mūzikas ainā visai neparastu skanējumu, tā kodolu veido mūziķi Mārtiņš Jansons, Alise Joste un Ivars Krasts, labi pazīstams arī kā Jaunā Rīgas teātra aktieris.

„Tikai vēsā vienaldzība
Dos tev sirdī pilnu mieru.”

No dziesmas „Vienaldzība” ar Raiņa vārdiem jaunais „100 baltu dvēseļu” albums iemantojis nosaukumu. Tāpat kā Raiņa dzejolī, arī albumā vārds „vienaldzība” simbolizē nevis nejūtību un tukšumu, bet gan garīgu izaugsmi, kad arvien vienaldzīgākas kļūst laicīgās lietas.

Grupas „100 baltas dvēseles” pirmais albums „Jūtīgs un atdalīts” iznāca pirms septiņiem gadiem un tika nominēts Mūzikas ierakstu gada balvai par labāko debiju.

Toreiz tā skanējumu varēja raksturot kā pieklusinātu un atmosfērisku, bet otrajā albumā akcents likts uz eksperimentiem ar elektronisko skanējumu, stāsta grupas dalībnieks Ivars Krasts:

„Mēs domājām, ka būtu vērts paeksperimentēt ar tembriem un stilu, paejot elektronikas virzienā. Mums sanāca ļoti laba sadarbība ar Pēteri Pāsu, kurš mūs ierakstīja un pēc tam piedalījās aranžējumu veidošanā, uzklausot tās vēlmes, ko mēs gribam panākt skanējuma ziņā."

Albumā „Vienaldzība” iekļautas 12 kompozīcijas, kurās līdzās Raiņa dzejai izmantotas arī angļu romantisma dzejnieka Bairona vārsmas angļu valodā, kā arī Andra Kalnozola un grupas līdera Mārtiņa Jansona teksti.

Vienai dziesmai, kas saucas „Šodien”, vārdu autore ir pazīstamā Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa. Ivars Krasts jau zinājis, ka kolēģe Guna Zariņa raksta dzeju, un reiz palūdzis to palasīt. Guna viņam atnesusi kaudzīti gan ar saviem, gan citu viņas pašas iemīļotu autoru dzejoļiem.

„Es lasīju tos cauri, un skatījos pēc pirmā impulsa, sajūtas, kas mani visvairāk uzrunā. Un tā radās dziesma „Šodien”,” atceras Ivars Krasts.

Nākot klajā grupas pirmajam albumam „Jūtīgs un atdalīts”, mūzikas kritiķi grupas skanējumu novērtēja kā ļoti interesantu un retu parādību Latvijas mūzikas kopainā, Jānis Žilde tai deva apzīmējumu „gaisīgais postroks”. Otrā albuma žanru, kā secina Ivars Krasts, jau varētu būt grūtāk definēt:

„Mans kolēģis Varis Piņķis no Jaunā Rīgas teātra tādā mazliet ironiskā veidā mūs dēvē par skumjajiem gaismas bruņiniekiem, kas man arī šķiet gluži precīzi. Bet ja par žanru – tad tas varētu būt indie elektronisks pops."

Grupas līdera un lielākās daļas kompozīciju mūzikas autora Mārtiņa Jansona versija attiecībā uz žanru ir elektroniskais ambients ar deju mūzikas piesitienu. Sazvanīts Liepājā, kur šobrīd dzīvo, Mārtiņš stāsta, ka, lai arī grupas kodols – Ivars Krasts, Alise Joste un viņš – ikdienā nemaz tik bieži nesatiekas, joprojām pārsteidzoša ir viņu saskaņa mūzikā.

Mārtiņš Jansons: „Tiešām jebkas, ko mēs spēlējam, tas viss ir uz viena viļņa. Tas ir kaut kāds neizskaidrojams fakts, ka mūsu dvēseles pašas runā savā starpā."

Ivars Krasts godīgi atzīstas, ka, lai arī kā aktieris pieradis pie skatuves, pirms koncertiem ļoti uztraucas, un turpmākās divas nedēļas līdz koncertam koncertzālē „Cēsis” būs ļoti nemierīgas ne tikai nomodā, bet arī sapņos:

„Es jau esmu par to sapņojis, bija viens tāds profesionāla rakstura sapnis. Ja aktieriem ir sapņi par to, kā viņi nezina tekstu, tad mūziķiem par to, ka viņi nevar nospēlēt to, kas ir nepieciešams."

Grupas „100 baltas dvēseles” koncerts, kurā skanēs mūzika no grupas jaunā albuma „Vienaldzība”, notiks 10.septembrī Vidzemes koncertzālē „Cēsis”. Neilgi pēc koncerta klajā nāks arī pats jaunais albums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti