Svētā Pētera baznīcā skatāma arhitektūras izstāde «9 Rīgas stāvokļi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ceturtdien, 16.oktobrī, plkst. 18 Rīgas Svētā Pētera baznīcā tiks atklāta Rīgas pilsētvides un arhitektūras reģenerācijai un transformācijām veltīta izstāde "9 Rīgas stāvokļi". Izstāde apskatāma līdz 3.novembrim.

Izstādes kurators, arhitekts, pētnieks un Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas Arhitektūras studiju programmas vadītājs Oskars Redbergs izstādes koncepcijas pamatā ir izmantojis jaunu ēku klasifikācijas veidu, kas ļauj atklāt deviņas Rīgai raksturīgas jaunas urbānās tipoloģiskās grupas un kas dod iespēju analizēt arhitektūru un pilsētvidi veidojošos procesus daudz plašākā kultūras, sociālo, politisko un ekonomisko norišu kontekstā.

Arhitektūras izstāde "9 Rīgas stāvokļi" pirmoreiz notika 2013.gada rudenī Frankfurtē pie Mainas, Vācijā, kā daļa no Eiropas Centrālās bankas Eiropas Kultūras dienu oficiālās programmas "Latvija, 2013". No 2013.gada 23.oktobra līdz 24.novembrim tā bija atvērta apmeklētājiem Gētes Universitātes "House of Finance" telpās.

Vācijā izstāde nodēvēta par interesantu un ambiciozu. Pilsētvides speciālisti īpaši atzinīgi novērtējuši neparasto izstādes pasniegšanas veidu, kas dod iespēju pilsētas arhitektūru analizēt daudz plašākā kontekstā.  Tagad izstāde atceļojusi arī uz Rīgu.

Pilsētvides teorētiķis Kšistofs Navrateks par izstādi saka: "Izstāde "9 Rīgas stāvokļi" ir interesants un ambiciozs projekts. Tās mērķis ir iepazīstināt ar Latvijas, vai drīzāk Rīgas, arhitektūru, kas radusies pēc valsts neatkarības atjaunošanas 1991.gadā. Taču izstādes panākumu atslēga nebūt neslēpjas tajā iekļauto projektu kvalitātē (lai arī daži no tiem ir lieliski, citi ir, maigi izsakoties, pretrunīgi), bet gan veidā, kā šis stāsts tiek pasniegts, izmantojot pavisam jaunu, oriģinālu un precīzu valodu."

„Šajā izstādē deviņās atsevišķās kategorijās ir aplūkoti vairāk nekā 50 Rīgas pilsētplānošanas un arhitektūras projekti. Izstāde pievēršas arhitektūrai, kas ir radusies īpašos apstākļos - dažādu normatīvu un ierobežojumu ietekmē. Ekonomikas, kultūras un politikas saskarsmes rezultātā. Rīgas arhitektūras reprezentācijas funkcija šajā izstādē nav izvirzīta priekšplānā, šeit aplūkoti arī tādi arhitektūras piemēri, kuru kvalitātes ir neviennozīmīgas, vienlaikus šie piemēri mums ļauj daudz skaidrāk izprast tos laikmetīgās arhitektūras un kultūras stāvokļus, ar kuriem arhitektūra saskaras tās attīstībā šodien,” stāsta Redbergs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti