SEB stipendiju glezniecībā ieguvusi Madara Neikena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Par konkursa „SEB stipendija glezniecībā” laureāti kļuvusi Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Glezniecības apakšnozares maģistrantūras 2. kursa studente Madara Neikena, lsm.lv pavēstīja konkursa rīkotāji

Madara Neikena izpelnījusies iespēju piedalīties radošajās darbnīcās kādā no Eiropas Savienības valstīm un 1850 eiro lielu stipendiju par darbiem „Zari” (2014) un „Koki” (2014).

Madaras Neikenas darbi izstādīti vairākās personālizstādēs, kā arī grupu izstādēs – galerijā „Klints” (2014), Jūrkalnes starptautiskā plenēra izstāde (2014), “Chemin de fer” Varšavas Mākslas akadēmijā (2013), „Laika matērija” (2012), „t-telpa” (2012) un citās. Madara 2010./2011. mācību gadā saņēma Borisa Bērziņa vārdā nosaukto stipendiju, kas tiek piešķirta studentiem par izcilu sniegumu zīmēšanas atskaites darbu skatē.

LMA Glezniecības katedras vadītājs asoc. prof. Andris Vītoliņš laureāti raksturo kā klusu un mierīgu cilvēku, izceļot to, ka viņa ir viena no retajām māksliniecēm, kura joprojām iet atklātā dabā, piedalās plenēros un ceļo. Madaru interesējot krāsas un ainavas vieglums, kuru viņa cenšoties panākt arī savos darbos.

Savukārt LMA rektors prof. Aleksejs Naumovs, komentējot laureātes panākumus atzīmē, ka Madara Neikena jau arī līdz šim veiksmīgi piedalījusies vairākās izstādēs Latvijā un ārzemēs.

Laureāte spēj akumulēt dabu un transformēt to gleznojumā, vizuālo realitāti pārvēršot nosacītā ainavā, vērtē profesors. Madaras darbiem piemītot meditatīvs raksturs gan mākslas radīšanas, gan recepcijas līmenī. Par Madaras darbu ievērojamām un izceļamām kvalitātēm profesors uzskata vienkāršību un spēju izvairīties no sadrumstalotības.

„Lai gleznotu šķietami „neko” – baltu sniegu, gaisu, nepieciešama liela meistarība. Arī monumentālajā glezniecībā Madara saglabā konkursa izstādē eksponētajā darbā redzamās kvalitātes – kompozīciju un krāsu izjūtu. Mēģinot konceptualizēt Madaras veikumu, varam to dēvēt par abstrakto minimālismu,” rezumē Aleksejs Naumovs.

Līdz konkursam iesniegto darbu izstādes noslēguma dienai, 3. decembrim, arī ikvienam apmeklētājam bija iespēja nobalsot par sev tīkamāko mākslas darbu. Šogad apmeklētāju simpātijas balva piešķirta LMA Keramikas apakšnozares 2. kursa studentei Alisei Mediņai par darbu „Bulvāris pēc lietus”.

Jau vēstīts, ka kopš 2008. gada, kad Latvijas Mākslas akadēmijā pirmo reizi pasniegta „SEB stipendija glezniecībā”, to saņēmuši septiņi mākslinieki. 2008. gadā konkursa laureāte bija Neonilla Medvedeva, 2009. gadā – Atis Jākobsons, 2010. gadā – Zane Tuča, 2011. gadā – Elza Sīle, 2012. gadā - Laimdota Steķe, skatītāju simpātijas balvu ieguva Darja Fjodorova.

2013. gadā, balvu ieguva LMA Glezniecības apakšnozares students Klāvs Loris par darbu „Viena essme divos” un „Ceļā”, savukārt skatītāju simpātijas balvu saņēma Glezniecības apakšnozares studente Linda Vigdorčika par darbu „Divi satiekas Zilupē”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti