«SEB stipendija glezniecībā» piešķirta Mākslas akadēmijas studentei Sandrai Strēlei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Konkursā "SEB stipendija glezniecībā – Pagrieziens uz nākotni!" ar darbu "Melanholija" (2016) uzvarējusi Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Vizuālās mākslas nodaļas Glezniecības apakšnozares maģistrantūras programmas 2. kursa studente Sandra Strēle.

Darbus apbalvošanai no konkursā iesniegtā plašā klāsta izvēlējās žūrija - LMA rektors Aleksejs Naumovs, LMA Prorektors studiju un zinātniskajā darbā Prof. Dr. art. Andris Teikmanis, LMA Glezniecības katedras vadītājs doc. Andris Vītoliņš, LMA Ārlietu un izstāžu daļas vadītāja doc. Elīna Ģibiete, SEB bankas prezidente Ieva Tetere, SEB bankas "Private Banking" vadītāja Aija Miķelsone, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece.

Savukārt izstādes apmeklētāju simpātijas balva piešķirta LMA Maģistra programmas, Vizuālās mākslas nodaļas Glezniecības apakšnozares 2. kursa studentei Madarai Lazdiņai par gleznu "Pūt, vējiņi, dzen laiviņu".

"Sandra Strēle, meklējot atbildes uz jautājumiem par glezniecības vietu un nozīmi mūsdienu mākslas telpā, glezniecības nākotni un glezniecības lomu, veidojot mūsu nākotni, glezniecību raksturoja kā “klusu” mēdiju, vienlaikus piedāvājot savu konceptuālo redzējumu un diptihu “Melanholija”. Pamatojot darba nosaukumu, jaunā gleznotāja uzsvēra, ka tas ir izvēlēts, uzsverot “glezniecības traģēdiju”, proti, pretrunu, kas “sakņojas mākslinieka kā indivīda vēlmē nepārtraukti radīt ko jaunu, tajā pašā laikā izmisīgi ilgojoties pēc pagājušā. Eksistējot starp vairākām iespējamībām un redzējumiem…”. Konceptuālā vienotība, formulējot savu glezniecības nākotnes redzējumu, kas sasaucas ar mākslinieces apzināti veidoto individuālo glezniecības valodu, laika kā nākotņu iespējamības konceptualizācija, identificējot “glezniecības traģēdiju”, kā arī meistarīga un izkopta glezniecība, kuras izteiksmes līdzekļi tiek apzināti izmantoti iecerētā mērķa sasniegšanai, ļauj Sandras Strēles veikumu atzīmēt kā visīpašāko un izvēlētās mākslinieciskās formas un koncepcijas savstarpējās saistības ziņā viskonsekventāko māksliniecisko atbildi," norāda Andris Teikmanis.

LMA un SEB bankas rīkotais konkurss norisinājās jau astoto reizi. Atzīmējot līdzšinējo veiksmīgo sadarbību, tomēr negaidot pirmo apaļo jubileju, projekta partneri lēmuši “SEB stipendijai glezniecībā” piešķirt jaunu laikmetīgu dimensiju, mudinot LMA studentus glezniecības valodā risināt intelektuāli un mākslinieciski izaicinošus problēmjautājumus par glezniecības lomu, vietu un attīstību tuvākā vai tālākā nākotnē. Izstādes tēma aicināja studentus glezniecībā mēroties spēkiem ne tikai vizuālajā un tehniskajā varēšanā, bet arī tās idejiskajā veidolā.

Kopš 2008. gada, kad LMA pirmo reizi pasniegta "SEB stipendija glezniecībā", to saņēmuši astoņi mākslinieki. 2008. gadā par laureāti kļuva Neonilla Medvedeva, 2009. gadā – Atis Jākobsons, 2010. gadā – Zane Tuča, 2011. gadā – Elza Sīle, 2012. gadā - Laimdota Steķe, 2013. gadā – Klāvs Loris, 2014. gadā - Madara Neikena. Pagājušajā, 2015. gadā, stipendiju par darbu "Iekšpus cimda" ieguva Glezniecības apakšnozares 3. kursa studente Zīle Ziemele, savukārt skatītāju simpātijas balvu saņēma Stikla mākslas apakšnozares 1. kursa studente Baiba Ābelīte par darbu "Kodolsprādziens".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti