Dienas ziņas

Talsos zemnieki arvien vairāk pievēršas piensaimniecībai

Dienas ziņas

Kolektīvie skrējieni veselībai

Ruckas muižā izveidots amatnieku un mākslinieku centrs

Ruckas muižā izveidots amatnieku un mākslinieku centrs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc sešu gadu klusuma perioda Ruckas muižā Cēsīs atsākusies rosība. Kādreizējā graudu glabātavā darbojas amatnieki un ikvienu iepazīstina ar senlatviešu tradīcijām. Savukārt kungu ēkā izveidots mākslas centrs.

 

Kādreiz Ruckas muižā bija tuberkulozes slimnīca. Tagad tur rosās mākslinieki un amatnieki, piedāvājot ikvienam iepazīties ar mūsu senajiem arodiem un tradīcijām. Ruckas muižas atdzimšana Cēsīs ienesusi jaunas vēsmas.

„Tas man liekas, ir ļoti svarīgi, tas ir mūsu valsts pamats. Ja mēs nezinām, kādā sakarā un kāpēc šeit dzīvojuši senie latviešu senči, tad mums arī nav pamata tam, kāpēc mēs tagad šeit dzīvojam, kāpēc vispār pastāv mūsu valsts, tāda Latvija,” saka Kultūrvēsturiskās vides saglabāšanas biedrības priekšsēdētājs Arsēnijs Šenroks.

Tagad Ruckas muižu apsaimnieko Kultūrvēsturiskās vides saglabāšanas biedrība, kas kādreizējā graudu glabātavā izveidojusi izstāžu zāli un kalēja smēdi. Ruckas muižā iespējams apgūt arī aušanas un muzicēšanas prasmes, stāsta rotkalis Daumants Kalniņš: „Lai mēs varētu nodot nākošajiem rokā to prasmi kaut ko izdarīt pašiem ar savām rociņām, pie tam arī saprotot, ko viņi dara, ka tās ir mūsu tautas identitātes saknes. Es domāju, ka tā dēļ ir arī vērts to darīt un cīnīties.”

Savukārt kungu mājā Ieva Goba ar vīru ienesuši radošu atmosfēru. Tur maz pamazām top mākslas centrs. Tajā norisināsies dažādi kultūras pasākumi, kā arī radošās darbnīcas māksliniekiem.

„Cēsīm māksla ļoti piestāv. Manuprāt, tas, ka te ir tik daudz dažādu radošu aktivitāšu, ir loģiski, jo Cēsis ir ļoti skaista vide, arī apkārt ir Nacionālais parks, viņa iedvesmo radīt,” apgalvo Ruckas mākslas un rezidenču centra vadītāja Ieva Goba.

Ruckas muižas kompleksu plānots attīstīt pakāpeniski. Iecerēts, ka mākslas centrā būs iespējams darboties arī melnbaltā foto un video jomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti