Rotko centrā atklās Anitas Melderes jubilejas personālizstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Atzīmējot Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes (RTU APF) Tēlotājas mākslas katedras vadītājas docentes Anitas Melderes 65 gadu jubileju, 24.aprīlī plkst. 16 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā atklās personālizstādi "Ekspresijas. Abstraktā glezniecība", lsm.lv pavēstīja izstādes veidotāji.

Izstāde būs apskatāma līdz 10.jūlijam. Jubilejas gadā tiks atklātas arī citas mākslinieces izstādes.

Personālizstādē «Ekspresijas. Abstraktā glezniecība» būs aplūkojami Melderes abstraktās glezniecības perioda darbi no liriskas abstrakcijas līdz ekspresīvām, dabas noskaņu vērojuma  un  filozofisku pārdomu  rosinātām kompozīcijām.

"Šī izstāde ir apliecinājums dzīves briedumā pieņemtajam lēmumam ļauties bezpriekšmetiskās mākslas burvībai un izaicinājumiem. Dominējošās gleznu tēmas caurvij krāsu spektra emocionālā ietilpība un pašvērtība, kā arī horizonts kā filozofisks jēdziens un ainavas elementi. Ar to starpniecību iespējams izdzīvot dzīves uzvaras un drāmas," stāsta māksliniece.

Savukārt 20.maijā plkst. 16 tiks atklāta  Melderes personālizstāde "Laika zīmes". To varēs apskatīt līdz 20. jūnijam. Bet oktobrī mākslas baudītājiem būs iespēja Melderes darbus aplūkot koncertzālē "Baltais flīģelis" Siguldā. Jubilejas gadā jau notikušas divas A. Melderes personālizstādes: Bauskas Novadpētniecības un mākslas muzejā – izstāde "Reālas vērtības", savukārt mākslas galerijā "Meistars Gothards" – "Sieviešu lietas".

Anita Meldere kopš 2007.gada ir RTU APF Tēlotājas mākslas katedras vadītāja. Latviešu glezniecības kopainā māksliniece kļuva atpazīstama 20.gadsimta 70.gados ar klusajām dabām, kā arī portretu un aktu gleznojumiem. Bet abstraktajai glezniecībai viņa pievērsās 90.gadu sākumā un turpina to savā daiļradē izkopt līdz pat šodienai.

Kopš 1972.gada Meldere piedalījusies daudzās nozīmīgās izstādēs gan Latvijā, gan ārzemēs: Vācijā, Dānijā, Spānijā, Francijā, ASV, Japānā, Krievijā, Lietuvā, Igaunijā un citur. Viņa sarīkojusi aptuveni 50 personālizstādes Latvijā, Vācijā, Kanādā, Beļģijā un Norvēģijā. Mākslinieces darbi reproducēti nozīmīgos albumos, grāmatās un periodiskos izdevumos, kas izdoti Latvijā un ārzemēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti