Kultūras ziņas

Baltijas ceļš jauno mākslinieku izpratnē

Kultūras ziņas

24 neatkarības gadi vienā filmā

Poļu plakātu kultūras provokācija

Rīgā apskatāma Polijas laikmetīgā kultūras plakāta kolekcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Polijā 11.novembrī tiek atzīmēta Neatkarības diena. Par godu šim notikumam Rīgas dizaina un mākslas vidusskolas izstāžu zālē atklāta Polijas laikmetīgā kultūras plakāta kolekcijas izstāde "Polijas kultūras plakāts", kas ir daļa no festivāla "Dizains. Nākotne 2014" programmas.

Polijas plakātu skola starptautisku atpazīstamību ieguva jau pagājušā gadsimta 50.gados, bet 80.gados aktuāli kļuva tieši kultūras plakāti. No to gadu pieredzes joprojām iedvesmojas tūkstošiem plakātistu un dizaineru arī mūsdienās.

"Šie plakāti ir pietiekami provokatīvi un sniedz arī ieskatu, kā poļu kultūra ir sevi pieteikusi cauri gadu desmitiem. Arī tajos brīžos, kad par politiskām un sociālām lietām nav varēts runāt, tieši plakāts ir bijis tas izteiksmes veids, kā cilvēki starp līnijām ir lasījuši to, ko tieši pateikt nevarēja," stāsta festivāla "Dizains. Nākotne" rīkotāja Daina Vītoliņa.

Izstādē aplūkojami 19 autoru darbi no Marko Kekiševa kolekcijas - viņš Igaunijā rīko Hāpsalas grafikas dizaina festivālu.

Kultūras plakāti attēlo dažādas izstādes, teātra izrādes, kinofilmas un festivālus. Katrs no šiem plakātiem ir uzrunājošs, apliecinot, ka kultūrai nereti jācīnās par izdzīvošanu, sevi noliekot līdzās sviestmaizei ar desu, lai ar savu vēstījumu kļūtu pamanāma ikvienam.

Izstāde Rīgas dizaina un mākslas vidusskolā izstāde būs apskatāma mēnesi - līdz 10.decembrim, katru darba dienu un bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti