Kultūras ziņas

J.Lūsēns komponē dziesmas ar Aspazijas dzeju

Kultūras ziņas

Senie instrumenti un Baha mūzika

Dali un Šagāls mākslas mesē Rīgā

Pirmo reizi Rīgā norisinās mākslas mese «Art Riga»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Katrā ieverojamā Eiropas kultūras pilsētā vismaz reizi gadā notiek starptautisks mākslas gadatirgus. "Art Riga 2014" ir mēģinājums pirmo reizi šādu tradīciju sākt arī Latvijā. No 25.novembra Dzelzceļa vēstures muzejā aplūkojamas vairāku ievērojamu Eiropas galeriju ekspozīcijas, kā arī gaidāmas mākslas ekspertu lekcijas un diskusijas.

Mese "Art Riga 2014" pulcina profesionālus māksliniekus, porfesionālus mākslas dīlerus un pircējus. Tā ir vieta, kur galerijām izstādīt labākos darbus, bet mākslas mīlētājiem aplūkot spožāko laikmetīgās mākslas autoru darbus.

"Pie mums var apskatīt Dalī darbus, Šagāla, de Kiriko, čehu fotogrāfa klasiķa Jana Saudeka darbus, arī vietējo latviešu mākslinieku jaunākos darbus," stāsta "Art Riga 2014" rīkotāja Gaļina Maksimova.

Šveices galerija "The Dali Universe" uz Rīgu atveduši vairākas Salvadora Dalī grafikas un skulptūras, starp kurām arī Dalī pēdējais darbs - bronzas zirgs. Dalī vēlējās mākslu ienest katrā mājā, tāpēc savus darbus mēdza tiražēt daudzos eksemplāros. Rīgā apskatāmo darbu cenas svārstās no 20 līdz 35 000 eiro. Bet divas skulptūras to mazās tirāžas dēļ maksā vairāk nekā 200 000 eiro. 

"Šeit esam atbraukuši, lai noskaidrotu, vai Latvijas tirgum ir vajadzīgi mūsu mākslas darbi. Tieši tādēļ esam atveduši ne tikai tādu meistaru kā Dalī vai Šagāla, bet arī jauno mākslinieku darbus,"  saka "The Dali Universe" pārstāvis Stefano Peše.

Kopumā "Art Riga" piedalās 17 dalībnieki no astoņām valstīm. Liela daļa ir atbraukuši no Krievijas, viens no viņiem - kaimiņvalstī labi pazīstamais Viktors Krotovs.

"Kritērijs bija viens - lai tas ir interesanti skatītājam. Arī pats gribēju parādīt dažādas tehnikas - glezniecību, gobelēnus, ir arī apgleznots krēsls," teic Viktors Krotovs.

"Krieviem un maskaviešiem Rīga dod siltumu. Mums visiem ar to ir saistītas bērnības atmiņas. Vēl ar Rīgas vārdu ir saistīts kultūras mīts, ar kuru mēs dzīvojam, tāpēc šeit neesam nokļuvuši nejauši," norāda Ļiza Plavinskaja, apvienības "Everything is Art Gallery”" pārstāve.

Nedēļu ilgajā "Art Riga" laikā ik dienu notiks arī lekcijas un diskusijas. Šajā nedēļas nogalē gaidāma mākslas kuratora un Kremļa politikas kritizētāja Marata Gelmana lekcija un diskusija par mākslu, autoritārismu un karu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti