Kultūras ziņas

Stikla mākslas simpozijs Kuldīgā

Kultūras ziņas

Ginta Gabrāna nākotnes ēdiens

Pērnavā gatavo starptautisku mākslas projektu

Pērnavā vairāku Baltijas jūras valstu simtgades grasās atzīmēt starptautiskā mākslas projektā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Gatavojoties Igaunijas un arī Latvijas simtgadei 2018. gadā, Pērnavā top starptautisks mākslas projekts “Baltic sea art port”, jeb “Baltijas jūras mākslas osta”.

Tie būs mākslas paviljoni uz ūdens Pērnavas pilsētas centrā. Paviljonos ar savas kultūras bagātībām varēs dižoties tās piecas valstis, kas 2018. gadā svinēs 100 gadu jubileju, bet ne tikai. Šo projektu virza Pērnavas jaunās mākslas muzeja vadītājs un Pērnavas kultūras norišu dzinējspēks Marks Sosārs.

"Mēs atrodamies Pērnavas centrā kur Igaunijas platākā un garākā upe, jeb mūsu Daugava ieplūst Rīgas jūras līcī. Šeit uz upes mēs būvēsim Baltijas jūras mākslas ostu, kur katrai no deviņām valstīm būs savs paviljons un sava mākslas novietne arī Ālandu Salām, kas ir autonomā Somijas daļa," saka izstādes kurators Marks Sosārs.

Marka vadītais jaunās mākslas muzejs kopā ar Igaunijas arhitektu apvienību un Pērnavas pašvaldību rīkoja arhitektūras metu konkursu šim projektam. Kļūt par šīs ieceres autoriem bija gribējuši 78 arhitektu biroju. Tomēr uzvarēja kāds Polijas arhitektu birojs.

Ar savu tautas folkloru, laikmetīgo mākslu, sasniegumiem zinātnē un citās kultūras jomās šeit varēs dižoties visas trīs Baltijas valstis, arī Somija un Polija kam 2018. gadā apritēs 100 gadu, kā arī pārējās valstis kā krastus apskalo Baltijas jūra - Krievija, Dānija, Vācija un Ālandu salas.

"Šis projekts ir daļa no Igaunijas simtgades kultūras programmas. Nepilnus divus miljonus šis projekts saņem no ES, 600 000 Pērnavas pašvaldība un valsts. Izmantojot izdevību, gribu uzaicināt Latvijas kolēģus iekārtot šeit savu paviljonu.  Viena paviljona izmaksas būs ap 300 tūkstošiem eiro un šis ir beztermiņa projekts," piebilst Sosārs.

Plānots ka vasarās valstu paviljonos ekspozīcijas varētu mainīties divas reizes. Īpašu uzsvaru liekot uz bērnu ieinteresēšanu par mākslas procesiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti